Vi som har duct-tape klar, rister svakt oppgitt på hodet over manglende språklig nøyaktighet. Det er på tide å bringe inn fakta.

Full forvirring i tape-leiren: Det er på tide å bringe inn fakta!

I politiet er man gjerne opptatt av å være pinlig nøyaktig med detaljene og opptre korrekt. Men på ett område har det gått helt galt.

Publisert

Av en eller annen grunn har begrepet Gaffatape sneket seg inn i vokabularet til mang en politikvinne – men kanskje særlig hos menn. Når lokket til hanskerommet i gamle politibiler løsner, dekselet i dørstolpene faller ned eller en spjæret bukselegg hastig må repareres, oppstår hektisk romstering i bagasjerom eller bag etter noe som kan hjelpe, samtidig som man roper ut: «Har noen sett gaffatapen?»

Vi som har duct-tape klar, rister svakt oppgitt på hodet over manglende språklig nøyaktighet. Det er på tide å bringe inn fakta.

I sakens anledning ved hjelp av Wikipedia:

«Gaffertape eller Gaffatape (fra engelsk gaffer, som i denne forbindelse betyr sjefselektriker på en filminnspilling, spesielt med ansvar for lysteknikk) er en type bredt limbånd som ofte blir brukt av lyd- og lysteknikere.
Tapen brukes på alt fra demping av trommer, til å markere hvor ting skal stå på ei scene, eller holde ledninger på plass. Den er sterk, men kan lett rives av uten å etterlate limrester. Og den en vanligvis svart for å ikke være så synlig.»

Nettopp. Og hva så med den andre varianten?

«Duct-tape. Lerretsbasert tape dekket med polyethylen med et gummibasert lim. Vanligvis sølvfarget. Duct-tape er ofte forbyttet med gaffertape (som er laget for å ikke gi reflekser, og lett å fjerne, ulikt duct-tape).»

Scienceabc.com hevder de sitter med hele historien. Den går tilbake til 2. Verdenskrig, da Vesta Stoudt oppdaget at lokket på ammunisjonsboksene lett gikk opp når de ikke skulle, og ga de stridende soldatene problemer. Hun tok problemet opp på høyeste hold. Resultatet ble en lerretstape med kraftig lim. Grønnfarget for å matche de olivengrønne ammunisjonsboksene, og vanntett.

På grunn av grønnfargen på enkelte ender, og de vanntette egenskapene (som også ender har i fjærdrakten), begynte soldatene å kalle tapen «duck-tape».

På tide å sette en stopper for forvirringen rundt gaffatape og duct-tape, en gang for alle.

Etter krigen, oppdaget det sivile markedet at tapen var god for mye annet. Blant annet til å få ventilasjonsrørene («duct pipes» på engelsk) til å henge sammen. Men der passet den olivengrønne fargen dårlig, og de fikk produsentene til lage en sølvfarget tape. Slik fikk vi en glidende overgang fra duck-tape, til duct-tape. Vidar Maarud, senior sjefskonsulent hos 3M ler godt da vi ringer han for en norsk ekspertkommentar.

– Vi har opp mot 3000 ulike typer kvalitet på tape. Hvis du som politi skal kjøpe deg en tape som duger, ville jeg anbefale vår «LERRETSTAPE 3M 3939», den er sterk, holdbar og søler lite lim, sier han.

– Ikke duct- eller gaffatape?

− Bruk det du vil, gaffa, duct, duck, MacGyver, sølvtape. Vi har våre produktnavn som nok er mer presise, sier han.

Av og til er nye fakta ikke nok.

Denne skribenten vil til siste tape-rull holde fast på det han i 1981 lærte i miljøet for endurance crossmotorsykler i California-ørkenen, i landet der tapen først ble laget: «You always carry a roll of duct-tape in your tool box. That’s what’s going to repair your motorcycle when it breaks down on you.»

Det var så nært vi kom en stående ordre ute i Mojaveørkenen. Der ingen ville drømt å om kalle det gaffatape. 

LES OGSÅ: «01, Den kaga æ vår, vi tar han!!!»

Powered by Labrador CMS