Ytterligere økt oppmerksomhet mot seksuelle overgrep mot barn har preget Sylvi Listhaugs første uker som justisminister.

Å sette ord på det aller verste

KOMMENTAR: Det gjør det lettere å distansere seg fra virkeligheten, når vi setter merkelapper gjerningspersoner eller handlingene deres.

Publisert

Når du hører om seksuelle overgrep mot barn, vekkes en vemmelse i deg. Hva slags mennesker oppsøker barn under falsk navn og lyver for å skape tillitsforhold? Hvem sender meldinger til barn som befinner seg hjemme hos det som skal være en trygg familie, og truer dem med å lekke bilder til venner og foreldre? Hvem tvinger små barn til å vise fram kjønnsorganer, bestiller bilder eller video av at andre penetrerer dem eller til og med voldtar dem selv?

Spørsmålene farer gjennom hodet når politiet setter ord på handlingene overgripere gjør mot barn. Jeg har aldri sett overgrepsmaterialet selv, bare lest ordene som beskriver dem eller blitt gjenfortalt hva barna blir utsatt for. Likevel har jeg kjent et ønske om å distansere meg fra alt sammen. 

En enkel måte å gjøre det på, er å sette merkelapper på det. For eksempel ved å kalle overgriperne for monstre.

Sylvi Listhaug høster kritikk for å gjøre det. Anine Kierulf løfter «forferdelig overgriper» opp som alternativ i Dagsnytt 18. Jeg holder gjerne for ørene og tenker på de som utfører de vonde handlingene både som «monstre» og «forferdelige overgripere». Men merkelappene er for enkle for å forstå hva med mennesker blir utsatt for og hva mennesker er i stand til å gjøre.

Ofrene for overgrep fortjener at noen forstår hvordan de har hatt det, mens samfunnet må forstå hvordan det skjedde. Da må vi snakke på en måte som fremmer akkurat det. Det betyr ikke at vi alle skal skildre detaljer i overgrep eller se gjennom overgrepsmateriale, men at vi kan snakke om overgrepene og bruke begreper som beskriver det som faktisk skjer. Politiet bruker aldri begrepet barneporno lenger. Jeg tror vi snakker mindre om pedofile også.

Torkjell Trædal, journalist i Politiforum.

Det er bra at det første Sylvi Listhaug gjorde som justisminister, var å reise til politiet i Møre og Romsdal for å få et innblikk i hvordan politiet jobber med seksuelle overgrep og i hvordan overgrepene utføres. Det er synd hun må ty til merkelapper, for hun er modigst når hun beskriver det hun har sett akkurat slik det var. 

Og det er det som er definisjonen på å kalle en spade for en spade.

 

FØLG DEBATTEN

Powered by Labrador CMS