Redaktør i Politiforum, Ole Martin Mortvedt.

Ikke kødd med Anundsens skrytevideo

Ukens mest sette film er trolig justisministerens «Trygghet i hverdagen». Om ikke mest sett, så i hvertfall mest kommentert.

Publisert Sist oppdatert

Filmens ensidige fokus på hva regjeringen har fått til fikk endelig mange politiledere til å hoppe ned fra gjerdet, ta bladet fra munnen og fortelle om den egentlige ressurssituasjonen i politiet.

Politiforum har tidligere skrevet om at dette er det svakeste budsjettåret for politidistriktene i nyere historie. I år får politidistriktene 515 millioner kroner mindre i frie driftsmidler enn i 2003. En stadig større del av politipengene blir brukt opp før de når operativt politi, der tyver fanges og kriminalitet både blir forebygget og oppklart. En kvart milliard er sølt bort på det nå nedlagte merverdiprogrammet - uten at det er fanget en eneste tyv for pengene.

Vanligvis er det ikke lett å få oppmerksomheten rettet mot den vanskelige budsjettsituasjonen politiet nå erfarer. Men alle medier fikk etter skrytevideoen behov for å beskrive at det slett ikke sto så bra til med ressursene til politiet.

Derfor takker vi for skrytevideoen. Det er godt å høre at politimester Sjøvold i Oslo har det «hyggeligere» nå, enn for ett og et halvt år siden, og vi er glad for at Beredskapstroppen har fått bedre bemanning og fornyet utslitte biler. Men vi er mest glad for at videoen har medvirket til større enighet om at ressursene ut til politidistriktene har blitt for små i forhold til store hauger med anmeldte innbrudd, utslitte biler, og underbemannede etterforskningsavdelinger og alt annet som politiet skal hjelpe innbyggerne med.

Og bare én ting før du slutter å lese. Enkelte medieeksperter har antydet at justisministerens intervjuobjekter ikke tør fortelle sannheten når det er selveste justisministeren som intervjuer. Én av dem som er intervjuet er sjefen for Beredskapstroppen, Helge Mehus. Etter mange år som operativ frontmann i svært mange høyrisikooppdrag, tviler jeg på at han blir skremt av å møte justisministeren. Mehus har møtt farligere typer enn Anders Anundsen.

– Mehus har møtt farligere typer enn Anders Anundsen.
Powered by Labrador CMS