Foto: Politiforum
Foto: Politiforum

Antall søkere skjøt i været etter haigåte. Her er løsningen på PSTs kode

Utlysningen som oppfordret søkerne til å løse en kode, ga PST mange flere søkere enn de vanligvis får.

Publisert

For å finne rett person til jobben som teknisk etterforsker innen digitale spor, startet PST stillingsutlysningen med en kode

Personer som klarte å knekke koden ble oppfordret til å søke, og responsen lot ikke vente på seg. PSTs haigåte fikk stor oppmerksomhet, og ble omtalt i en rekke medier. 

Søknadsfristen gikk ut 13. januar, og nå har PST røpet svaret på gåten.

Det består av ett ord: «Sharknado». 

Mangedoblet antallet søkere

Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), sier til Politiforum at de har fått mange flere søkere på denne utlysningen, enn det de vanligvis får. 

- Helt klart. Dette er en mangedobling, sier han. 

Til sammen fikk PST inn 111 søkere på stillingen, men bare 38 av disse klarte å komme fram til det endelige løsningsordet. 

- Det er forskjellige nivåer på gåten, og bare 38 av søkerne klarte komme gjennom alle nivåene, og løse hele, sier han. 

Koden var som følger: 

«En oktobermorgen fikk vi pulsen til å øke 
var det en hackeR som hadde lykkes med forsøkeT 
men en HAI I en TWeeT 
er ikke særlig 1337. 
løser du gåtEn bør dU vurdere å søke» 

Lurer du på hvordan man kommer fram til løsningen på koden, anbefaler PST denne forklaringen som systemutvikler Roy Solberg har publisert på sin blogg. 

15-åring klarte gåten

De fleste søkerne er menn, men aldersmessig er det stor bredde. Den yngste som har knekt hele koden er ei jente på 15 år, mens den eldste søkeren er 66. Den yngste som forsøkte å løse oppgaven var bare 12 år gammel. 

Sistnevnte klarte ikke hele oppgaven, men kom et stykke på vei. 

Ifølge PST opplyser mange av søkerne om at de ikke er aktive jobbsøkere, men at de ble trigget av et ønske om å løse gåten. 

- Søkerne har også forskjellig yrkesbakgrunn. Det er alt fra politi til lærere og statsansatte. Det er et bredt spekter. Det er også noe som speiler PST i 2019. Vi har gått fra å være en tradisjonell politiorganisasjon til å være en organisasjon der det i tillegg til politi, også er mange andre faggrupper. Og det er helt nødvendig for å løse oppdraget, sier Bernsen. 

Han sier at de nå skal få god oversikt over søkerne, før de etter hvert vil kalle inn til intervju. 

Personen som får stillingen blir en del av teknologiavdelingen i PST, og skal arbeide med datatekniske undersøkelser som kan bidra til å forhindre terror og spionasje. 

Powered by Labrador CMS