Storberget ville kaste redaktør på dør

Spørsmålene fra Politiforum var for kritiske.

Publisert Sist oppdatert

Justisminister Knut Storberget mente spørsmålene fra Politiforum var for kritiske og ville avslutte intervjuet umiddelbart.

Politiforum fikk intervju med Storberget dagen etter han var tilbake etter sykemelding. Det holdt på å ende med utvisning.

Dette er slik redaktør Ole Martin Mortvedt opplevde situasjonen som også er gjengitt som en kommentar i Politiforum.

Da jeg skulle få tilmålt tid av statsrådens travle arbeidsdag, holdt det på å gå helt galt. Den nøye innstuderte forestillingen fra dagen i forveien ble lagt bort. Borte var den joviale, muntre og optimistiske justisministeren. Da kameralinsene fra hele hovedstadspressen var borte, ble manuset for mediestrategien lagt til side. En annen side ved politikeren Knut Storberget viste seg frem. Bak lukkede dører under fire øyne med undertegnende.

Ved første kritiske spørsmål knyttet til bruk av de 460 nye sivile stillinger som skulle frigjøre politifolk, pekte justisministeren på døren, og erklærte intervjuet for over. Han hadde ikke tid å bruke på et «kampanjeblad» som Politiforum hvis det var dette intervjuet skulle dreie seg om.

Spørsmålet var knyttet til sivile stillinger som ble brukt for å erstatte politifolk, og som ikke kom i tillegg til politifolk. Men vinklingen på spørsmålet gjorde at gjestfriheten fra dagen i forveien forsvant som dugg for solen. Det var bare å droppe spørsmålet, og gå lenger ned på spørsmålslisten som kan leses ut av selve intervjuet et annet sted i denne utgaven.

Under pressekonferansen dagen før ble Storberget spurt om det var tøff behandling i media og aktører i kriminalpolitikken som hadde ført til at han ble sykemeldt. Han avkreftet det, og sa at det ikke hadde vært verre enn hva man som statsråd måtte tåle. I tillegg uttalte han at «Arne Johannessen er den beste medisin». Under pressekonferansen fremsto Storberget med en meget personlig beretning om hans nye levestil. Ikke jobbe om natta, spise sunt og regelmessig. Og mosjonere, dog ikke jogging. Og til og med invitere til flere gjestebud i hjemmet. Her var det masse positivt ladede ord. I grunnen ikke annet enn hva de aller fleste vet hva som er sunt. Men det hørtes bra ut. Det skal han ha.

Senere på dagen inviterte Storberget både VG og Dagbladet hjem for en slags «hjemme hos reportasje» som kom på trykk den påfølgende dag. Dagbladet fikk velvillig utlevert et bilde av han og kona fra deres private fotoalbum som avisen brukte som hyggelig forsidebilde dagen etter.

«Hjemme hos reportasjer» av justisministeren er noe nytt. Stilen er ofte forbundet med underholdningsartister som ikke har annet å by på, men som trenger oppmerksomhet i forkant av lanseringer. Nå ligger det ikke i justisministerens rolle å drive med underholdning, men politikk.

Men «hjemme hos» stilen stemte med innholdet. Han hadde ikke noe nytt å by på annet enn et frontangrep på Politiets Fellesforbund og den tillitsødeleggende kampanje de førte. Han grov seg ytterligere ned i skyttergraven, og pekte i stedet på kollegaminister Heidi Grande Røys som skyteskive for politiets lønnskamp. Selv hadde han ikke et forslag for å komme ut av krisen.

Det hadde sikkert vært mer bekvemt å få spørsmål om spaserturer og det å sitte under et pledd sammen med kona. Slik passer dog bedre i andre og mer kulørte magasin. Jeg tror Politiforums lesere er mer interessert i å lese om justisministerens tanker knyttet til justispolitikken og kommende løsninger på en alvorlig konflikt, enn justisministerens private gjøren og laden.

Powered by Labrador CMS