Under veitrafikkontroller vil det være som før, bedyrer samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
Under veitrafikkontroller vil det være som før, bedyrer samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Beholder tilgangen til førerkort- og motorvognregisteret

– Regjeringen ønsker ikke å stenge politiet ute fra førerkort- og motorvognregisteret, slik VG skrev i dag, sier samferdselsministeren.

Publisert Sist oppdatert

Det vekket sterke reaksjoner i politiet, da VG i dag skrev at politiet i desember skal behandle et lovforslag som gjør at politiet stenges ute fra førerkort- og motorvogregisteret.

Årsaken skulle være hensynet til personvernet.

Til avisen sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen at de ønsket å rydde opp i lovverket.

– Det kan ikke være slik at en politiansatt kan sitte på sitt kontor og snoke i registrene nærmest for moro skyld. Slik kan vi ikke ha det i et demokratisk samfunn. Ved alminnelige trafikkontroller vil det bli omtrent som nå, men når det gjelder straffesaker må politiet ha en god og berettiget grunn for å kunne gå inn i registrene – og da etter en kjennelse fra domstolene.

Hindrer politiet i arbeidet

Politidirektoratet og Kripos var imidlertid kritiske til forslaget.

– Det representerer et alvorlig brudd med og innskjerping av en svært langvarig praksis dersom politiet fratas muligheten til direkte tilgang til de aktuelle registrene, fastslo Kripos-sjef Ketil Haukaas.

I høringsuttalelsen fra Politidirektoratet skriver avdelingsdirektør Knut Smedsrud følgende:

– Det vil representere en vesentlig innskjerping av en langvarig praksis dersom politiet fratas muligheten til direkte tilgang i de aktruelle registrene, utover tilgang til rene kontroll- og forvaltningsoppgaver etter veitrafikklovgivningen.

– Stemmer ikke

Men i ettermiddag skriver Samferdselsdepartementet at dette ikke stemmer.

– Det er ikke riktig at politiet vil miste tilgangen til førerkort- og motorvognregistret, sier Solvik-Olsen i en pressemelding.

Politiet vil fortsatt ha tilgang, lover han. Solvik-Olsen hevder forslaget innebærer en presisering av gjeldende regelverk, og ikke en innstramming for politiets arbeid.

– Personvern er viktig også på dette området, og vi ønsker å rydde opp i regelverket. Men det betyr selvfølgelig ikke at vi stenger registrene for politiet slik at de ikke kan gjøre jobben sin. Politiet vil dermed fortsatt ha tilgang til registrene ved vanlige trafikkontroller langs veien, sier samferdselsministeren