VISTE TEKNIKKEN: Karoline Staalesen Larsen og Joakim Jørgensen viste politistudentene ulike teknikker som kan brukes når man havner i et basketak.
VISTE TEKNIKKEN: Karoline Staalesen Larsen og Joakim Jørgensen viste politistudentene ulike teknikker som kan brukes når man havner i et basketak.

«Kvinner skal være en like god makker som menn»

Om man havner på bakken i et basketak spiller det ingen rolle om man er politimann- eller kvinne. Derfor har kampsportgruppa på Politihøgskolen hatt et stort ønske om å få med flere kvinner på treningene sine.

Publisert

På søndager trener kampsportgruppa på Politihøgskolen i Oslo, for å anskaffe seg et par ekstra redskap i tillegg til det de lærer av arrestasjonsteknikk. Hovedansvaret for kampsportgruppa har Aleksander Wisniewski og lærer på skolen, Manjeet Singh. Førstnevnte fikk tidligere i år «Studentmiljøprisen» for innsatsen han har lagt ned i skolens kampsportgruppe gjennom hele studietiden. 

– Det er viktig å kunne forsvare seg og lære teknikker som kan være gode å bruke om man faktisk havner i et basketak, sier medlem av styret til kampsportgruppa, Karoline Staalesen Larsen.

Karoline Staalesen Larsen
Karoline Staalesen Larsen

Oppmøtet blant guttene har vært godt, men styret har stilt seg spørsmål om hvorfor det ikke har dukket opp flere jenter på treninger. 

– Jeg synes det er rart at jenter ikke føler dette er noe for dem, for om man først ligger på bakken så ligger man der. Uansett om du er mann eller kvinne. 

– Vi inviterte derfor til et introkurs kun for jenter i november, slik at det ikke skulle virke så skummelt, sier Staalesen Larsen. 

Får kjenne på stresset

Selv om det tidligere har vært labert oppmøte blant jenter på kampsporttreningen, var det en munter og kvinnesterk gruppe som møtte opp på introkurset. 

– Oppmøtet var godt og jentene var rett og slett maskiner, så jeg er veldig fornøyd. Vi håper at vi kan bygge opp en spire nå og få med enda flere. For å havne i et basketak er tungt og da er det greit at man vet hva man skal gjøre. 

– Vi må tenke at vi er like gode makkere som gutta, sier Staalesen Larsen.

Under treningen fikk de lære seg flere teknikker og ble satt inn i flere forskjellige situasjoner som kan skje ute på et oppdrag. 

– Meningen med treningen er at man skal kjenne på stresset som oppstår under en slik hendelse og lære hvordan man skal håndtere den, sier Staalesen Larsen.

FIKK PRØVE SELV: Politistudentene lærte flere teknikker under introkurset på Politihøgskolen.
FIKK PRØVE SELV: Politistudentene lærte flere teknikker under introkurset på Politihøgskolen.

En følelse av mestring

Hun påpeker at det ikke er noen i kampsportgruppa som har planer om å bli profesjonell kamsportutøver, og at det derfor ikke er noen som skal føle at de ikke er gode nok for å bli med. 

– Alle er velkomne til å være med her og vi har forsøkt å få med studenter fra skolen i både Oslo og Stavern. Første introkurset var rett før eksamen og vi fikk mange tilbakemeldinger fra flere om at de ikke kunne være med på grunn av lesingen. 

– Det er selvfølgelig muligheter for å henge seg på senere. Treningen skal være et alternativ for alle og handler mest om det å få selvtillit, og følelsen av at man kan mestre noe, sier hun.

Tilbakemeldingene fra jentene som deltok på det første introkurset var utelukkende positive og Staalesen Larsen og trener Joakim Jørgensen var begge imponerte over hvor fort jentene lærte. 

– Man trenger ikke noe forkunnskaper for å bli med i gruppa. Jeg tror mange fikk seg en liten a-ha-opplevelse da de oppdaget at dette både var moro og lærerikt. Mange tenker kanskje at det er litt skummelt, men så kommer man inn i det og får en følelse av mestring. 

– Det er viktig å få fram at kampsporttreningen er like viktig for alle studentene, uansett kjønn, slik at alle blir trygge i jobben, sier Staalesen Larsen.

Lavere terskel

En av de som dukket opp på introkurset var politistudenten Hanne, som forteller at hun ble veldig interessert da hun hørte om kurset. 

– Jeg har ikke vært med tidligere, men synes dette var et veldig bra intiativ, spesielt siden det kun var for jenter.

– Spesielt for meg som er så liten er det mye i kurset jeg føler jeg kan lære av. Det at det kun var for jenter tror jeg også gjør at det er en lavere terskel for å bli med, sier hun.

Grunnen til at flere av jentene påpeker at det var fint med et eget kurs kun for akkurat det - jenter, forteller flere at er av den enkle grunn at når man ikke har trent kampsport før, blir det kanskje litt mye å gå rett på en trening med gutter som har trent det i lengre tid. 

– For oss som ikke har gjort noe av dette før var det veldig fint at det ble gjennomgått alt det grunnleggende, hvordan man skal komme seg ut av et basketak og lære seg forskjellige teknikker. Jeg kommer absolutt til å fortsette å være med på treningene om det passer, avslutter politistudenten.