Peter Frølich og Kjell Ingolf Ropstad, her avbildet sammen på Stortinget i 2018, er potensielle nye justisministre.
Peter Frølich og Kjell Ingolf Ropstad, her avbildet sammen på Stortinget i 2018, er potensielle nye justisministre.

Frp ut av regjering: Blir en av disse vår nye justisminister?

Etter at Fremskrittspartiet i dag varslet at de skal gå ut av regjeringen, må statsminister Erna Solberg finne en ny justisminister.

Publisert

Da Frp-leder Siv Jensen i dag annonserte at partiet skal gå ut av regjeringen, betød det også slutten for Jøran Kallmyr som justisminister - 297 dager etter at han ble partiets sjuende statsråd i denne posten.

- Det er samlet sett ikke grunnlag for Frp å fortsette i regjering. Vi får rett og slett ikke gjennomført nok av Frps politikk, til at det er verdt å ta flere tap, sa Jensen på en pressekonferanse klokken 13.30 i dag.

- Men for oss er det helt naturlig å peke på Erna Solberg til å fortsette som landets statsminister. Vi mener Erna Solberg er den rette til å lede landet som statsminister også i tiden framover, sa Jensen videre.

Ønsker konstruktivt samarbeid

På sin pressekonferanse, som startet en halvtime etter at Frp annonserte sin avgang fra regjeringen, trakk statsminister Erna Solberg (H) fram det gode samarbeidet med Frp, og hva de hadde oppnådd blant annet med justisministerposten.

- I løpet av året 2020 når vi ambisjonen vi har hatt lenge, nemlig to politifolk per 1000 innbyggere over hele Norge, sa Solberg.

Vi må sørge for at vi drar i land politi-reformen, som er en stor og viktig reform som må gjennom-føres.

Hun understreket samtidig at Granavolden-erklæringen kom til å være førende for regjeringens arbeid videre, selv uten Frp.

- Jeg vil invitere Frp til et nært og konstruktivt samarbeid på Stortinget, slik at retningen for landet framover blir god og forutsigbar, fortsatte Solberg.

- Vi må sørge for at vi drar i land politireformen, som er en stor og viktig reform som må gjennomføres, understreket hun.

Frps justisministre

Anders Anundsen - satt i 1161 dager
Per Willy Amundsen - satt i 393 dager
Sylvi Listhaug - satt i 62 dager
Per Sandberg - settestatsråd i 15 dager
Tor Mikkel Wara - satt i 345 dager
Jon Georg Dale - fungerte i 14 dager
Jøran Kallmyr - har sittet i 297 dager

Justisminister fra Høyre?

Formelt sett må Kallmyr, som de andre av Frps statsråder, bli innvilget avskjed i nåde av Kongen i Statsråd før vi kan få en ny justisminister.

Politiforum har vært i kontakt med Justisdepartementet for å få avklart prosessen videre, men de henviser til Statsministerens kontor, som henviser til statsministerens pressekonferanse.

Der sa Solberg at dette var noe de tre gjenværende partilederne måtte bli enige om.

- Med respekt for balansen mellom partiene, understreket hun.

Peter Frølich, justispolitisk talsperson i Høyre.
Peter Frølich, justispolitisk talsperson i Høyre.

Med Frp ute av regjering, vil den neste justisministerposten komme fra enten Høyre, KrF eller Venstre. En aktuell kandidat for å ta over etter Kallmyr, er Høyres Peter Frølich.

Frølich, som har master i rettsvitenskap, er i dag andre nestleder i justiskomiteen, en komité han har vært en del av siden oktober 2013.

Som Høyres justispolitiske talsperson siden oktober 2017, har han vært profilert i mediesaker om politi- og påtalemyndigheten.

- Det er ikke til å legge skjul på at det i justispolitikken hjelper å være jurist, har Frølich tidligere uttalt til Advokatbladet.

Ropstad, Rotevatn eller Raja?

Om Høyre ikke selv overtar statsrådsposten, kan KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad være aktuell.

Ropstad har en bachelor i juss og økonomi, og har en fortid som medlem og andre nestleder av justiskomiteen i perioden oktober 2013 til september 2017.

Ropstad har også vært justispolitisk talsmann for KrF, men spørsmålet er om han er forberedt på å forlate posten som statsråd i barne- og familiedepartementet - en viktig statsrådspost for KrF.

Fra Venstre kan Sveinung Rotevatn, tidligere leder av Unge Venstre, være en aktuell kandidat. Juristen Rotevatn var statssekretær under både Sylvi Listhaug og Tor Mikkel Wara da de fungerte som justisministre. 

Etter Waras avgang ble Rotevatn istedenfor statssekretær for statsråd Ola Elvestuen i Klima- og miljødepartementet.

Alternativt, om Venstre får statsrådsposten i Justisdepartementet, kan det åpne døra for at Abid Raja blir en del av regjeringen. Raja er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo, og har også mellomfag i kriminologi. 

 

 
Powered by Labrador CMS