MER ANSVAR: Sylvi Listhaug er klar for enda flere oppgaver i den blågrønne regjeringen. I dag tar hun over som Norges nye justis-, beredskaps- og innvandringsminister.
MER ANSVAR: Sylvi Listhaug er klar for enda flere oppgaver i den blågrønne regjeringen. I dag tar hun over som Norges nye justis-, beredskaps- og innvandringsminister.

Nå er hun Norges nye justisminister

Inn med Listhaug. Ut med Amundsen.

Publisert

Som ventet, blir Sylvi Listhaug (Frp) Norges nye justisminister. Nå skal justis- og beredskapsdepartementet organiseres under én statsråd, hvor Listhaug altså er utnevnt til justis-, beredskaps- og innvandringsminister.

Det er bestemt i Statsråd i dag. Rett etter klokka 14 ble Listhaug sammen med de andre statsrådene i den blågrønne regjeringen presentert på Slottsplassen.

– Hun har vist kraft til å gjennomføre saker, og kommer til å gjøre det i et av departementene som står for svært mange reformarbeider. Vi står foran viktige oppgaver med å fullføre nærpolitireformen for å sikre beredskapen i Norge, sier statsminister Erna Solberg på pressekonferansen.

Amundsen ut

Listhaug er den tredje i rekken av justisministre fra Fremskrittspartiet, etter forgjengerne Anders Anundsen (oktober 2013 til desember 2016) og Per-Willy Amundsen (desember 2016-januar 2018). Amundsen har for øvrig kun sittet i 393 dager.

Listhaug tar nå med seg deler av ansvaret hun har hatt som innvandrings- og integreringsminister siden oktober 2015, og kombinerer det med ansvaret for justissektoren. Integreringsdelen flyttes dermed til Jan Tore Sanner (H), som blir kunnskaps- og integreringsminister.

UENIGE: Advokatfullmektig Sveinung Rotevatn (V) blir ny statssekretær for Sylvi Listhaug (Frp). De to står langt fra hverandre i spørsmål om innvandring.
UENIGE: Advokatfullmektig Sveinung Rotevatn (V) blir ny statssekretær for Sylvi Listhaug (Frp). De to står langt fra hverandre i spørsmål om innvandring.

40-åringen fra Ørskog i Møre og Romsdal har lenge hatt viktige posisjoner i norsk politikk. Hun var landbruksminister fra 2013 til 2015, og 29 år gammel ble hun helsebyråd i Oslo, en jobb hun hadde fram til 2011. Etter dette jobbet hun som PR-rådgiver i First House, før hun returnerte til politikken i 2013.

Listhaug er utdannet adjunkt fra Høgskolen i Volda, men jobbet bare ett år som lærer i hjemkommunen før hun viet seg til politikken på heltid i en alder av 24 år.

Har kritisert Listhaug - nå må de samarbeide

Sammen med nye statsråder er det også utskiftninger av statssekretærer, og Venstre-profil Sveinung Rotevatn blir nå Listhaugs vaktbikkje som statssekretær.

Rotevatn tilhører den liberale delen av Venstre, og samarbeidet kan derfor bli krevende.

Han har en rekke ganger kritisert Listhaug for hennes innstramminger i innvandringspolitikken, og har uttalt at han ønsker fri innvandring og åpne grenser.

På spørsmål om hvordan dette samarbeidet blir, svarer han til NRK:

– Frp og Venstre er to forskjellige parti, men nå skal vi jobbe sammen. Og nå har vi en god plattform som ligger til grunn. Det ser jeg fram til.

Rotevatn utnevnes i samme departement som Torkil Åmland (Frp), Knut Morten Johansen (Frp), Thor Kleppen Sættem (H) og Toril Charlotte Ulleberg Reynolds (FrP).

Powered by Labrador CMS