Justis- og beredskapsminister Monica Mæland.
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Vil gjøre det enklere å ta verdier fra kriminelle

Foreslår at man skal kunne inndra utbytte fra kriminelle gjenger, uten å måtte konkretisere når den kriminelle handlingen fant sted.

Publisert Sist oppdatert

I går ble Straffelovrådets utredning om inndragning av utbytte fra gjengkriminalitet sendt på høring. Målet er å få flere virkemidler for å bekjempe kriminelle gjenger.

Et av tiltakene som nå sendes på høring er at man skal kunne inndra utbytte uten at det kan konkretiseres nøyaktig hvilken straffbar handling utbyttet stammer fra.

- Kriminelle gjenger er drevet av profitt, og mange kriminelle er villig til å risikere fengselsstraff for å oppnå raske penger. Å ta fra dem statussymboler og andre verdier er derfor et viktig virkemiddel for å bekjempe gjenger, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland, i en pressemelding.

Hovedkonklusjonen til Straffelovsrådet er at dagens regelverk i hovedsak gir gode nok hjemler til å sikre effektiv inndragning av utbytte fra kriminelle gjenger, men rådet foreslår å gjøre noen lovendringer for å klargjøre og presisere dette.

- Vi må sørge for at regelverket er klart og forståelig slik at det blir effektivt i praksis. Forslaget som åpner for at politiet kan inndra utbytte uten å måtte konkretisere hvilken straffbar handling utbytte stammer fra er viktig, sier Mæland.

- Kriminelle gjenger hører ikke hjemme i samfunnet vårt. I juni sendte regjeringen på høring et forslag som gjør det straffbart å delta i og rekruttere til kriminelle gjenger. Vi trenger alle gode virkemidler for å stoppe de kriminelle gjengene, sier Mæland.

LES OGSÅ: Økonomisk kriminalitet koster samfunnet minst 145 milliarder

Powered by Labrador CMS