148 nyutdannede uten jobb

De nyutdannede politibetjentene, Renée Røskeland og Kathrin Tilley Tajet, har søkt flere titals stillinger fra Lofoten til Kristiansand uten napp.

Publisert Sist oppdatert

I juni jublet Kathrin Tilley Tajet. Blant flere titals søkere hadde hun vunnet frem og blitt innstilt som nummer en på et ettårs vikariat i Hordaland politidistrikt.

I halvannen måned var hun innstilt på at sin nye hjemby var Bergen og at hennes nye arbeidsplass var Hordaland politi­distrikt. En uke før Tillet Tajet skulle begynne kom imidlertid kontrabeskjeden. Av økonomiske grunner hadde Hordaland politidistrikt innført ansettelsesstopp og Tilley Tajets stilling ble trukket tilbake.

Hard konkurranse om stillingene

Dermed ser fremtiden like uviss ut for Tilley Tajet som for Renée Røskeland og 146 andre nyutdannede politibetjenter. Etter en spørreundersøkelse gjennomført av PF meldte nemlig så mange av 419 studenter som gikk ut av politihøgskolen i år, at de pr 9.september fremdeles ikke hadde fått jobb i politiet. Bare 132 av dem har fått fast jobb i politiet.

- Da jeg søkte Politihøgskolen for tre år siden følte jeg det var en sikkert valg jobbmessig. Jeg husker jeg sa til pappa, ja ja, om ikke noe annet så har jeg nå i alle fall en jobb, sier Renée Røskeland som minnes dagen hun ble tatt opp på Politihøgskolen med stolthet og stor glede.

Den nyutdannede politibetjenten sier hun fremdeles holder motet oppe, men innrømmer samtidig at det er frustrerende at hun ikke har fått napp på noen av de 37 stillingene hun har søkt på fra Lofoten til Kristiansand. Tilley Tajet har søkt på 25 stillinger i den samme omkretsen. De opplever begge at på alle stillingene de søker på er det flere titals søkere, ofte opp i 100.

Mister politiutdannede til andre bransjer

Tilley Tajet er nå så heldig at hun har fått forlenget sommervikariatet sitt i Hedmark politidistrikt frem til 10.oktober. Etter det vet hun ingenting, men det ser ikke bra ut for i Hedmark er det ansettelsesstopp (se s 9). Røskeland er helt uten jobb og bruker stort sett dagene til å se etter jobb på NAV, politijobb.no og politi.no

- Får jeg ikke en politijobb innen et par måneder må jeg vurdere å søke på andre stillinger. Det er imidlertid veldig trist for det er jo politi jeg ønsker å bli!, sier Røskeland som fra før er utdannet siviløkonom.

Politiet har allerede mistet mange av de nyutdannede til andre bransjer. Ifølge PF-undersøkelsen har 61 av de nyutdannede nå skaffet seg andre jobber i mangel på ledige stillinger i politiet. Jobbene de har spenner fra butikkbetjent på Cubus til fengselsbetjent.

- Hva mener dere bør gjøres med situasjonen?

- Jeg mener representanter fra studentene og ledelsen i Politidirektoratet eller representanter fra Justisdepartementet bør sette seg ned å snakke sammen. Frem til nå har det vært mye krangling om tall, men faktum er at vi er mange studenter uten jobb og det må noen, enten i POD eller Justisdepartementet, innse og finne en løsning på, sier de to studentene.

Powered by Labrador CMS