Gammel Amazon: Jan Erik Thorsø fra Hitra poserer stolt med sin hjemmebygde politibil, som han til og med har fått utstyrt med tidsriktig nummerskilt.

Jan Erik brukte 100.000 kroner på å bygge sin egen politibil

Da Jan Erik Thorsø fra Hitra kjøpte en gammel Volvo Amazon, uniformerte han den likegodt som en gammel politibil.

Publisert

Thorsøs 1970-modell Volvo Amazon 122 sport kommer opprinnelig fra Sverige, og tjenestegjorde i sin tid som etterretningsbil for svensk politi. Da Thorsø kjøpte bilen, var den beige, men når han fant ut at bilens originalfarge var politisvart, kom ideen til ham: Hvorfor ikke gjøre den om til en politibil?

– Det er jo en farge som er laget for politiet. Og da synes jeg det var litt artig å sette den i stand slik, sier han til Politiforum.

Og slik ble det. Utallige arbeidstimer og godt over 100.000 kroner senere, har Thorsø en nesten vaskeekte, svart og hvit politi-Amazon i garasjen. Bilen, som først ble omtalt i Lokalavisa Hitra Frøya, har originalt interiør og original motor. Utvendig har den fått et tidsriktig politiskilt på taket.

– Jeg forsøker å holde den mest mulig original. Politiskiltet er også originalt, men jeg vet ikke nøyaktig hvor det kommer fra. Jeg mangler de originale blålysene på taket, men har fått tak i en bøyle fra en militærbil som jeg skal sette på, sier han.

Thorsø jobber for Statens Vegvesen, og har selv ingen tilknytning til politiet. Før han satte i gang med restaureringsjobben, tok han imidlertid kontakt med politiet for å høre om de hadde innvendinger mot at han lagde sin egen politibil.

Tospann: Thorsø og kona bruker innimellom bilen til å reise på turer med. Som i fjor, da de dro til Sverige.

– Det kunne ikke formelt godkjenne at jeg gjorde dette, men så ikke noen fare i det. Politibilene ser jo helt annerledes ut i dag, og ingen tror vi er ute på politioppdrag, sier Thorsø.

For bilen er EU-godkjent og Thorsø og kona bruker den gjerne til kortere eller lengre turer.

Jan Erik Thorsø har brukt mange timer og kroner både i motor og utenpå bilen.

– Vi kjører ikke veldig mye, men det blir litt. Og da får den jo alltid veldig mye oppmerksomhet. Det er alltid noen som vil ta bilder og synes det er tøft at vi har tatt vare på den.

– Har dere støtt på noen andre politibiler på veien?

– Nei, vi har ikke gjort det. Da vi kom tilbake til Norge igjen etter å ha kjørt en tur til Sverige, var det full kontroll på Svinesund. Men vi ble ikke stoppet. De bare nikket og smilte til oss. Dette er jo nostalgisk; alle skjønner at dette er et veterankjøretøy, sier Thorsø.

Han forteller at politiet på Hitra har vært i kontakt med spørsmål om å få låne bilen.

– De var litt på meg mens jeg satte den i stand, og spurte om de kanskje kunne få låne den til besøk på skoler og barnehager når jeg var ferdig. Det skal de få lov til!

Svunne tider: Slik så politibilene ut i gamle dager, kanskje med unntak av terningene i bakspeilet, selvsagt.

Dermed kan det hende at den gamle Amazonen til slutt også kommer i «tjeneste» for norsk politi.

Powered by Labrador CMS