Major Øystein Mjelle i Forsvaret (til venstre) og objektsleder i UEH, Brian Skotnes (delvis skjult).

Øvelse Hovedstad er i gang

Akkurat nå foregår det en stor terroraksjon på Sjursøya i Oslo. Politiet har ankommet og sikret stedet. Nå er situasjonen så alvorlig, at de trenger bistand fra Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Det sitter tre mann i et rom på en brakkerigg på Sjursøya. Objektsleder Brian Skotnes har øverste kommando og full kontroll.

- Vi har 18 mann her ute. Alle i hver sine posisjoner rundt på anlegget. Vi har kontroll, sier han til Politiforum.no

Kl. 07.04 i dag morges fikk Skotnes en SIM-melding, en beskjed på SMS om å samle troppene og møte på politihuset på Grønland. 56 minutter senere var hele UEH-troppen på 18 mann på plass og fikk en kort briefing av sjef for UEH-enheten om hva som har skjedd.

Skotnes fordelte sine mannskaper, og Kl. 10.00 var alle på plass i sine posisjoner og hadde besatt objektet på Sjursøya.

- Vi har to poster i bil som patruljerer rundt på området. Vi har tre mann ved inngangen som passer på og kontrollerer innkommende trafikk, og en gummibåt ute på sjøsiden som passer på der i samarbeid med havnevesenet, sier Skotnes og peker utover anlegget.

- Så er det to skarpskytterposter og flere andre plassert rundt på strategiske steder hvor det vil være kritisk hvis uvedkomne kommer til.

- Hva er dere redd for?

- Det kan for eksempel være kjøretøyer med sprengladninger som kommer inn.

Det kommer en beskjed på sambandet: En gummibåt er på vei fra fjorden. Den blir raskt stoppet av folkene i posisjon der ute.

Venter på Heimevernet

Politiet har altså kontroll på situasjonen, men skal etter dreieboken i øvelsen ha behov for hjelp fra Forsvaret. Nå venter de på Heimevernet.

- Vi er for få, sier politioverbetjent og sjef for UEH-enheten Tom Henriksen til Politiforum.no

- Derfor har vi bedt om bistand til vakthold og sikring fra forsvaret. Men de kommer inn først etter at politiet har tatt kontrollen. Vår oppgave i dette er å besette, klarere og sørge for vakthold og sikring.

Så kommer Heimevernet. De er mannsterke og klare til å overta, og de går raskt i møte med politimennene fra UEH-troppen. De får beskjed om hvilke posisjoner de skal inn i og hva de skal gjøre, og så tar deres kommando over.

En god øvelse

Politioverbetjent Henriksen er fornøyd:

- Jeg synes øvelsen er god. Det er viktig at vi samarbeider og forsvaret har gått grundig inn i dette. Det har vært godt samarbeid på stabsplan.

Powered by Labrador CMS