Interpol-president Meng Hongwei (64) sammen med politidirektør Odd Reidar Humlegård i september.
Interpol-president Meng Hongwei (64) sammen med politidirektør Odd Reidar Humlegård i september.

Interpol-sjefen besøkte norsk politi i september. Så ble han borte. Nå har han gått av.

Meng Hongwei.

Publisert

Interpol-sjef Meng Hongwei (64) ble før helgen meldt savnet. Fransk politi startet etterforskning etter at Meng ble meldt savnet av kona si, etter at han dro til Kina 29. september. Meng kommer fra Kina der han har en lang karriere innen kriminalitetsbekjempelse, men bor i Lyon i Frankrike der Interpols hovedkvarter ligger.

Over helgen ble det klart at kinesiske myndigheter etterforsker Meng for å ha mottatt bestikkelser. Det er altså Kina som skal ha grepet inn.

Ifølge Aftenposten sa Mengs kone søndag at ektemannen hadde sendt henne en emoji av en kniv, og at hun tolket det som hans måte å fortelle at han var i fare på. Han skal også ha sagt at hun skulle vente til at han ringte opp.

I går publiserte videre Interpol på sine nettsider at de hadde mottatt Mengs oppsigelse. Der stod det at han går av som president for Interpol med umiddelbar virkning.

For bare noen uker siden, besøkte Interpol-presidenten Norge, og hadde blant annet møter med justisminister Tor Mikkel Wara og politidirektør Odd Reidar Humlegård. Han besøkte også Kripos, Politihøgskolen og Politidirektoratet

Meng kom til Interpol fra jobben som viseminister for offentlig sikkerhet i Kina, der han hadde kontroll over blant annet det hemmelige politiet i landet. Som Interpol-sjef hadde Meng ansvaret for å samordne politiet i 192 land.

Meng fikk jobben i 2016, og skulle ha den i fire år. Nå erstattes han av Kim Jong Yang fra Sør-Korea.