Tyvegods på nett

Snart skal det bli mulig for innbruddsofre å søke på nett blant politiets mange beslag av tyvegods.

Publisert Sist oppdatert

- Det er et ønske at ofre på en eller annen måte kan få en kode, slik at de kan logge seg på våre nettsider og søke blant godset vi har beslaglagt. Vi ser en klar effektiviseringsgevinst i en slik nettløsning, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo PD til Politiforum.

I 2010 måtte ofre for innbruddsbander fysisk møte opp hos politiet og lete seg fram i fremlagte fotomapper som en del av godsspaningen - noe også politiet følte ble tungvint og utdatert.

- Søkemuligheten blir ikke åpen for alle, kun for dem som har vært utsatt for innbrudd og er frastjålet gods, understreker Grøndal.

For å kunne søke på politiets hjemmesider, må man legitimere at man har anmeldt et forhold og blitt fratatt gjenstander.

Mye beslag

Årlig beslaglegger politiet kilovis med gjenstander det er umulig å spore tilbake til rette eier.

- Mange gjenstander har ofte stor affeksjonsverdi for dem det gjelder, spesielt arvesølv, sier politioverbetjent Geir Ellefsen ved Etterretnings- og vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon, som har hovedansvaret ved distriktets innsats mot mobile vinningskriminelle.

Ellefsen ser frem til endringene. Men når de kommer, er akkurat nå ikke bestemt.

I fjor ransaket også rumensk politi leiligheter i Romania etter anmodning fra Oslo-politiet. Rumensk politi fant mye av interesse for de norske etterforskerne - blant annet gamle norske pengesedler og annet antatt tyvegods der.

Løst via nett

Etter at politiets spanere slo til mot et hus i Hasleveien i Oslo i februar i fjor, ble spørsmålet om søkbart gods igjen aktualisert. I et gult hus ved Carl Berners plass bodde det 20 rumenere som senere ble dømt for 44 grove tyverier, og politiets beslagsrom ble stappet av gods i alle mulige varianter.

Da politiet sto fast i sin godsspaning, valgte de å sende bilder til Dagbladet.no. Gods fra syv innbrudd rumenerne ikke tidligere var siktet for, ble sporet via nettavisens lesere.

Halvert

Antall grove tyverier fra private hjem er halvert på ett år i Oslo. Likevel advarer

Ellefsen mot å tro at problemet med østeuropeere og chilenere er over:

- Statistikk må ikke bli en sovepute. Norge er et attraktivt land for mange, og i norske hjem er det store verdier å hente for uvelkomne. Vi har beslaglagt brev fra fengslede østeuropeere, som skulle skrive hjem om hvor gode soningsforholdene er, hvor fint det er i Norge og at man får dagpenger mens man sitter i fengsel, advarer Ellefsen.