Oliver Malchow er formann i Gewerkschaft der Polizei, det største politiforbundet i Tyskland. Han advarer om at tysk politi kommer til å bli ekstra presset de neste årene.

Arbeidsbyrden vokser for tysk politi. Resultat: 22 millioner overtidstimer

Med 22 millioner overtidstimer og 44.000 politifolk som pensjoneres de neste to årene, kjemper tysk politi for å få endene til å møtes.

Publisert

Permanente 12-timersvakter, en gjevn strøm av helgevakter og transport rundt til andre politidistrikter og de ulike tyske delstatene. Dette var situasjonen for tyske politiansatte i 2018, skriver Neue Osnabrücker Zeitung

Tysk politi er rammet av en voksende arbeidsbyrde, som ikke står i forhold til antallet timer. Derfor har politifolkene også jobbet 22 millioner overtidstimer, og når til sammen 44.000 politifolk vil gå av med pensjon i 2019 og 2020 ventes timeantallet å øke. 

Det betyr at hver sjette politiansatte forlater tjenesten de neste to årene - eller omkring 15 prosent. Dette er langt flere enn tysk politi kan klare å ansatte og utdanne.

Arbeidspress

- Vi regner med at det ikke blir bedre, men faktisk verre i de kommende årene, sier Oliver Malchow, formann for Tysklands største politiforbund, GdP, til avisen.

Det er over 270.000 politifolk i Tyskland fordelt på Bundespolzei, Kriminalamt og de 16 Landespolizei-korpsene, som utgjør politiet i de 16 tyske delstatene. Det vil si 270.000 politifolk til over 82 millioner innbyggere. Det betyr at det er ca. én politiutdannet per 300 innbyggere.

I Danmark er det til sammenligning én politiutdannet per 520 innbygger. Altså er det færre politifolk i Danmark i forhold til innbyggertallet.

Likevel er tysk politi i fare for å kollapse under arbeidspresset. Det er det flere grunner til.

Fotball og terror

Antallet demonstrasjoner og opptøyer hvor politiet må være til stede er mer enn doblet på bare ti år. Terrortrusler, sikkerhetspress og ekstra fokus på grensekontroll krever også mange timer. I tillegg kommer en rekke oppgaver, hvor kravene til sikkerhet og politiets tilstedeværelse har vokst for hvert år.

Dermed bruker tysk politi det som tilsvarer mer enn 1700 fulltids politistillinger kun på oppgaver i forbindelse med fotballkamper i Bundesligaen, og hooliganisme, skriver det tyske politiforbundet Gewerkschaft der Polizei (GdP) på sine nettsider.

Politistyrkene i de forskjellige tyske delstatene er i dag så presset, at de hele tiden må be om bistand utenfra for å løse oppgaver. Derfor var det i 2018 over 200 tilfeller hvor politifolk fra flere delstater ble involvert. For ti år siden var det «bare» 100. 

- Vi har knapt nok tilstrekkelig antall politifolk til rådighet hvis det oppstår uforutsette hendelser, advarer Oliver Malchow. 

Denne artikkelen ble først publisert av fagbladet Dansk Politi

Powered by Labrador CMS