Politiloven endret i går kveld

Killengreen kan bli sittende.

Publisert Sist oppdatert

Sent i går kveld vedtok Stortinget å endre politiloven slik at politidirektør Ingelin Killengreen kan søke om å forlenge åremålet som utløper i august.

Den opprinnelige begrunnelsen som justisminister Knut Storberget brukte da han lanserte ideen i fjor vår var at norsk politi trenger Killengreen.

– Jeg opplever nå en glideflukt fra en personorientert argumentasjon til en saksorientert argumentasjon i fra regjeringens side. Ingen ansatt fortjener dette, sier tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) i en kommentar til Politiforum.no.

Han mener det var påfallende at det var kun en som tok ordet fra regjeringspartiene da Stortinget debatterte saken i går kveld.

– Det var en merkbar taushet fra regjeringspartiene i forhold til den iver de ellers legger for dagen i saker de foreslår. Jeg oppfatter at de ser at de har en prinsipielt dårlig sak i denne lovendringen. Det er som de sier: ”Vi har makta, vi tilpasser argumentasjonen til at vi har makta, sier Dørum. Som presiserer nå som tidligere at han ikke ønsker å blande personfokus inn i saken.

Den tredje dårlige saken

– Etter nederlaget i blasfemisaken, hijabsaken, ble endringen i politidirektørens åremål den tredje dårlige saken fra regjeringen på kort tid. I Stortingsdebatten gjorde de kun det som var nødvendig for å få stemmeflertall, uten å legge noe sjel i det. Det verste med lovendringen var at den ble tilsynelatende skreddersydd for å gi politidirektør Killengreen muligheten til å fortsette. Jeg ser at regjeringen gjemmer seg bak praksis med andre åremålsstillinger. Men Stortinget hadde opprinnelig en god og grundig debatt om hvorfor politidirektøren ikke skulle sitte lenger. De argumentene har fremdeles gyldighet.

Killengreen får nå en klart fortrinn. Vi ville fått et helt annet søkertilfang til politidirektør stillingen uten denne tilpasningen. Riksadvokaten sa i fjor sommer at avgjørelsen så ut til å alt være tatt, det ser også andre, sier justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Jan Arild Ellingsen som gjerne hadde sett en annen politidirektør fra høsten av.

– Jeg synes Killengreen har gjort en slett jobb. Jeg savner en tydelig og tøff politidirektør som i hovedsak er lojal til den etaten hun leder, og ikke i så stor grad plasserer sin lojalitet oppover. Men hun er jo behørig belønnet for sin lojalitet, sier Ellingsen.

Killengreen selv har tidligere uttalt at hun er avhengig av støtte fra politiet for å søke slik Politiloven nå åpner for. Den støtten har vært vanskelig å se i det offentlige rom. Det er heller ikke rom for å si at det er bred politisk enighet i saken. Lovendringsforslaget ble vedtatt i mot opposisjonens stemmegivning. Det er kjent at det i regjerningspartiene heller ikke er noen stor entusiasme til vedtaket som ble gjort i går.

Powered by Labrador CMS