Kan ha brutt anbudsregler

Var politidirektøren innhabil?

Publisert Sist oppdatert

Politidirektoratet kan ha brutt anbudsreglene da de inngikk en avtale om kjøp av datatjenester fra firmaet Questback, mener eksperter på offentlige innkjøp.

Da Politidirektoratet i januar 2006 ringte til datafirmaene Firm og EasyResearch for å invitere til en anbudsrunde, droppet direktoratet å fortelle at det allerede var framforhandlet en avtale med Questback, melder NRK.

Sønnen til Politidirektør Ingelin Killengreen var ansatt i Questback. Han var en av de sentrale kontaktene mellom sitt eget datafirma og morens direktorat da avtalen ble framforhandlet vinteren 2005. Dette bekrefter flere kilder i Politidirektoratet overfor NRK.

Avtalen som ble framforhandlet med direktoratet, gjorde at så mange som 22 politidistrikt og særorgan knyttet seg til Questback. Nøkkelen til suksess for datafirmaet som leverer verktøy til elektroniske spørreundersøkelser var nettopp den sentrale avtalen med Politidirektoratet. Dette skulle få snøballen til å rulle.

- Denne saken har jeg overhodet ingen kommentar til, sier sønnen til politidirektøren til NRK.

Han peker på at arbeidsforholdet med Questback ble avsluttet for to år siden og at han nå jobber for et annet konsulentfirma.

- Vi hadde ikke valgt Questback på forhånd, sier Tore Lorentzen som er avdelingsdirektør i Politdirektoratet. Lorentzen svarer på spørsmål på vegne av politidirektør Ingelin Killengreen fordi hun ikke vil la seg intervjue.

Lorentzen mener, ifølge NRK, at anbudsrunden som ble satt i gang januar 2006 var reel og ikke fiktiv. Han hevder også at avtalen først kom på plass med Questback i 2006. Men i et dokument NRK har tilgang til går det fram at det allerede eksisterte en avtale mellom direktoratet og Questback AS. Dokumentet er datert 16.12.2005. Dette er en knapp måned før direktoratets saksbehandler ringer de konkurrerende datafirmaene.

NRK melder at avdelingsdirektør Tore Lorentzen hele tiden har nektet for at det kom i stand en avtale med Questback før anbudsrunden i begynnelsen av 2006. Men motsetning til Lorentzen opplyser Ingunn Roe til Riksrevisjonen at direktoratet inngikk avtalen i 2005.

”Politidirektoratet inngikk i 2005 en avtale med firmaet Questback om kjøp av elektroniske spørreundersøkelser.”

Powered by Labrador CMS