Inspirert i Genève

Da PFs lokallagsleder, Unn Alma Skatvold, møtte fagforeningsrepresentanter fra 192 land innså hun en ting: Samarbeid og samhandling er nøkkelen til godt fag­foreningsarbeid overalt.

Publisert Sist oppdatert

Det var i juni PF-representanten og lokallagsleder for Østfold, dro til Genève for å delta på den årlige tre kers konferansen som organiseres av FN-organet "International Labour Organization" (ILO). ILO utarbeider og setter standarder for arbeidslivet internasjonalt og følger opp land som ikke overholder standardene.

- Jeg vet det høres klisjé ut, men det var de tre mest inspirerende ukene av mitt liv, sier en energisk Skatvold over telefonen.

På konferansen deltok rundt 6000 representanter, både arbeidstakere, arbeidsgivere og regjeringshoder.

Skatvold bodde på den såkalte «Nordiske folkehøgskolen» hvor hun delte plassen med 33 andre fagforeningsrepresentanter fra Norge, Finland, Island, Sverige og Danmark. Det er første gang UNIO og PF har en representant på denne skolen.

-Vi ble kjempegode venner i løpet av oppholdet og gråt da vi skiltes. Jeg føler jeg har fått venner for livet, sier Skatvold.

ILOs arbeid nytter

På høgskolen ble de delt opp i grupper som skulle løse ulike oppgaver i løpet av oppholdet. Skatvolds gruppe skulle finne ut om det nytter at ILO følger opp brudd på arbeidsavtaler i de ulike landene. I løpet av de tre ukene fulgte de derfor møtene til ILOs kontrollkomité for å få besvart spørsmålet.

- Det vi kom frem til er at det nytter å følge opp bruddene, men at det tar lang tid, sier Skatvold.

- Hva var ellers det viktigste du lærte av oppholdet?

- At man stort sett jobber på samme måte overalt. Samarbeid, samhandling og god kommunikasjon er det viktigste i alt godt fagforeningsarbeid. I tillegg så jeg at det vi har til felles er engasjementet og troen på at fagforeningsarbeid fungerer, sier hun.

- Ellers syntes jeg oppholdet ga meg et perspektiv på ting. Det er nemlig langt ifra noe selvfølge at organiserte arbeidstakerne virkelig er frie. Jeg så flere eksempler på at det som egentlig skulle vært en representant for arbeiderne, egentlig bare var en forlenget arm av arbeidsgiver, særlig i Sør-Amerika, sier hun.

Skatvold tror det treukers lange oppholdet vil være nyttig i framtiden.

- For det første har jeg blitt kjempe­inspirert til å gjøre en god jobb som lokal­lagsleder for PF. Spesielt vi nordiske land er med på å sette standarder for arbeids­livet og dermed gi land som ikke er kommet like langt noe å strekke seg etter. Når vi får gode avtaler som er gjeldende i arbeidslivet så, er dette avtaler som bli lagt merke til og andre vil forsøke å kopiere dem. I tillegg tror jeg det kan være nyttig å ha kontakter i andre land og fagforeninger. I framtiden kan vi kanskje dra nytte av erfaringene vi gjør, sier hun.