Beslaget er fra en pågripelse av 17 rumenere pågrepet av politiet for svært mange boliginnbrudd. Denne saken er pådømt og godset levert ut til eier eller solgt på auksjon.

Er dette ditt?

Denne uken har Oslo politidistrikt lansert en nettside hvor folk kan finne igjen ting som er stjålet.

Publisert Sist oppdatert

- Dette har vi gjort av to grunner: For at eierne av ting som er stjålet skal ha mulighet til å finne det igjen, og for at vi i politiet skal få oppklart flere saker.

Det sier Geir Ellefsen, politioverbetjent ved vinningsavsnittet på Majorstua politistasjon.

Oslo politidistrikt har nå opprettet nettsiden stjaletgods.oslo.politi.no hvor folk kan gå inn og se bilder av ting som er stjålet og nå er i politiets besittelse. Med et enkelt klikk kan du gi beskjed om at det er du som eier gjenstanden.

Folk skal få ting tilbake

- Eierne skal ha mulighet til å kunne gå inn å se om de finner ting av verdi som de savner, sier Ellefsen.

Etter mange vinningsforbrytelser blir politiet sittende igjen med veldig mye tyvgods som er vanskelig å spore, som gull, klokker, arvegods og annet.

- Ting som har stor affeksjonsverdi men er vanskelig å spore. Dette går til slutt på auksjon, og det er trist når vi vet at folk ønsker dette tilbake.

Kan oppklare flere saker

I tillegg til å øke sjansen for at folk får tilbake ting de har blitt frastjålet, er dette også et grep for at flere saker skal bli oppklart.

- Når vi har hatt aksjoner og anholdt mobile vinningskriminelle, sitter vi ofte igjen med masse tyvgods og må ta ut tiltale på heleri eller grovt heleri, fordi vi ikke klarer å spore hvor godset kommer fra, forklarer Ellefsen.

- Med denne nettsiden håper vi på en stigning i oppklaringsprosenten.

Tall fra den første dagen siden var oppe, viser at over 100 personer har vært inne og sett på bilder av de stjålne gjenstandene.

- Det er veldig lett å bruke denne tjenesten; det er bare å gå rett inn på politiet.no, bla seg gjennom bildene og så sender du en melding til politiet ved et enkelt klikk.

Hyggelig for politiet

Foreløpig er dette en tjeneste som er opprettet kun for Oslo politidistrikt, men hvis den fungerer godt vil dette spre seg til flere steder i landet, tror politioverbetjenten.

I Oslo ser politiet helt klart stor nytte av dette:

- I løpet av de årene vi har vært her har det kommet veldig mange innom og spurt etter ting de savner, og det er veldig hyggelig når folk går smilende ut med noe vi har funnet for dem, forteller han.

- Etterforskerne synes det er skikkelig høydare hver gang de klarer å spore noe tilbake til rettmessig eier.

Oppfordring til etterforskere

- Hvis dette skal være en vellykket tjeneste er det viktig at politietterforskerne som får inn tyvgods er flinke til å legge ut bilder, sier Ellefsen.

Han oppfordrer også folk generelt til å ta bilder av verdigjenstander. Dersom de blir stjålet er det lettere for politiet å sammenlikne med gjenstander de får inn hvis de har bilder til sammenlikning.

Powered by Labrador CMS