Politiet skal skaffe nytt utstyr til å lage både nye pass og nye nasjonale ID-kort.

Politiet skal innføre nye pass og nasjonale ID-kort. Nå varsler de at prosjektet sprekker både på tid og penger.

IDeALT-programmet sliter.

Publisert

Gjennom politiets IDeALT-program skulle politiet innen 2016 innføre nye pass og nasjonalt ID-kort innen utgangen av 2016. Siden den gang har pass- og ID-prosjektet blitt utsatt flere ganger, og ny iverksettelse skulle være i slutten av 2018.

Men prosjektet som i utgangspunktet skulle koste 217 millioner kroner sprekker – både på tid og budsjett. Justisminister Sylvi Listhaug ville ikke fortelle hvor mye prosjektet sprekker til VG i går, men Politiforum vet at poiltiet betalte 155 millioner kroner til de 16 største leverandørene i prosjektet fra 2012 til 2016. Siden har prosjektet fortsatt i hele 2017 og vil også fortsette utover 2018.

Det er leverandøren Gemalto som skal produsere utstyret politiet skal bruke, og politiet signerte i 2016 en gigantkontrakt med selskapet, verdt svimlende 1,5 milliarder kroner. I en pressemelding fredag ettermiddag skriver politiet at det iverksatt organisatoriske tiltak og ekstern kvalitetssikring både hos Politidirektoratet, Justisdepartementet og Gemlato. Det er allerede blitt satt store ressurser for å sikre at prosjektet skal komme i havn.

Politiet har også tidligere slitt med styringen av de langsiktige og aller største prosjektene. Størst var Merverdiprogrammet, som ble stoppet i 2015. Da var det 250 millioner av 2,4 milliarder brukt opp - nærmest uten resultat.

Nå blir Politidirekoratet tvunget til å iverksette tiltak for å dra pass- og ID-prosjektet i havn.

– Vi har en tett og pågående dialog med Gemalto. Målet er at det i løpet av kort tid skal avklares og komme til enighet med Gemalto som blant annet innebærer en omforent og kvalitetssikret tiltaks- og fremdriftsplan, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS