Politihund mot alle odds

Etter at patruljehunden Elvis ble alvorlig skadet etter en påkjørsel, trodde hundefører Ståle Ims at det hele var over. Men Elvis lever og ble nylig godkjent som patruljehund.

Publisert

Rett før jul for to år siden fikk hundefører Ståle Ims i Sør-Vest politidistrikt sin nye hund Elvis. Tanken var at schæferhunden, som naturligvis er oppkalt etter Kongen av Rock 'n' roll, Elvis Presley, skulle trenes opp til å bli patruljehund.

Lite visste polititjenestemannen da hvor mye jobb det ville bli.

– Det er litt lotteri å få tak i gode politihundeemner. Hunden jeg hadde før Elvis måtte dessverre avlives som følge av alvorlige forkalkninger i det ene beinet. Så kom Elvis, og alt så veldig bra ut, men da han hadde passert et halvt år, fikk han mye ørebetennelser, forteller Ims.

Elvis ble sendt til utredning, og blodprøver viste at han var sterkt preget av miljøallergi.

– Man vet ikke helt eksakt hva han reagerer på i miljøet, og antagelig er det flere ting, som støv, midd og pollen, som gjør at han klør og får problemer med hud og pels, fortsetter Ims.

Alvorlig skadet

Samtidig var tiden inne for at Elvis skulle gjennomføre sin første mentale test på Politihøgskolen, for å se om han hadde de egenskapene som politiet leter etter i sine hunder.

– Han gjorde en god test og det så bra ut. Neste skritt var da å forsøke å få kontroll på allergien hans, fortsetter Ims, som har holdt på med hunder i over 20 år.

Elvis ble satt på ulike medisiner og fikk etter hvert allergien i sjakk.

– Elvis’ allmenntilstand var fin og han hadde det bra, men da han var litt over ett år ble han påkjørt. Elvis ble alvorlig skadet. Da jeg ringte veterinæren på vei inn med Elvis, var jeg sikker på at denne hunden her, har jeg ikke med meg hjem igjen fra veterinæren. Jeg var overbevist om at det var slutt, forteller han.

Det skulle vise seg at Elvis hadde tre brudd i bekkenet, men veterinæren hadde gode nyheter, og mente bruddene ville gro fint.

– I begynnelsen var han veldig skrøpelig og neddopet, og du så at han var kjempepreget. Det var så vidt han kunne gå. Etter halvannen måned med forsiktig opptrening var han som før ulykken igjen, forteller Ims.

Det ble også stadfestet av nye utredninger hos veterinær og etter dette startet de opp igjen treningen for å bli godkjent som patruljehund.

– Frisk, rask og fornøyd

I mars besto Elvis sin siste godkjenningsprøve, og er nå ansatt som patruljehund i politidistriktet

– Nå er alt bra med Elvis. Han er frisk, rask og godt fornøyd. Han er en lett hund å trene, er arbeidsvillig, og har ikke minst lyst til å jobbe. Jeg er i ettertid veldig glad for at vi ikke ga opp underveis. Dersom ikke Elvis hadde hatt så mange gode egenskaper, måtte vi ha kassert ham som politihund, og han ville blitt en familiehund i stedet, fortsetter han.

Uken etter at Elvis ble godkjent som patruljehund ble han også godkjent som lavinehund – til Ims’ store overraskelse.

– Til tross for lite trening tok han det med en gang. Elvis ble introdusert for snø for første gang på mandag, og torsdag var han godkjent som lavinehund. Jeg hadde brukt all min tid på å få ham godkjent som patruljehund, så dette var en stor bonus, avslutter Ims.

Powered by Labrador CMS