NORDISK MESTERSKAP: Hundefører Bjørn Harald Breili og jaktlabradoren Nemo ble kåret til beste narkotikasøkshund.
NORDISK MESTERSKAP: Hundefører Bjørn Harald Breili og jaktlabradoren Nemo ble kåret til beste narkotikasøkshund.

Nordisk mesterskap for politihunder

Sverige vant politihund-mesterskapet på Holmenkollen

Og norske Nemo (3,5) og hundefører Bjørn Breili stakk av med seieren for beste narkotikasøkshund.

Publisert

Jaktlabradoren Nemo (3,5) snuser seg gjennom hver krik og krok på den svarte Merchedesen: Inne i bilkupeen, i bildørene, oppi motorrommet og i bagasjerommet. Denne bilen skal finkjemmes - også i bagasjelokket. 

Hver bevegelse følges av hundefører Bjørn Harald Breili fra Sør-Øst politidistrikt. Snart har Nemo snust seg fram til tre narkotikafunn i bilene som står på rekke og rad på parkeringsplassen på Holmenkollen.

Sammen er Breili og Nemo en av totalt femten hundeekvipasjer, som deltok i Nordisk mesterskap for politihunder denne uka. 

Se bildeserie nederst i artikkelen!

Deltakerne er både fra Norge, Sverige og Danmark, og hvert land deltar med fem hunder: Tre patruljehunder og to narkotikasøkshunder. 

Nordisk mesterskap for politihunder

  • Arrangert av Oslo Politis Tjenestehundklubb fra mandag 20. - onsdag 22. mai. 
  • Deltakerne er fra Norge, Sverige og Danmark. Fra hvert land konkurrerer fem hunder, tre patruljehunder med førere, og to narkotikasøkshunder med førere. 
  • Til sammen deltok 15 hunder med førere. 
  • Vinnerne ble det svenske laget. 

Da vinnerne ble kåret onsdag kveld var det Sverige som stakk av med seieren totalt. 

Men i tillegg til hovedprisen ble det også delt ut pris for beste narkotikasøkshund, og beste patruljehund. Nemo og Bjørn Harald Breili kunne juble over pris for beste narkotikasøkshund, mens svenske Peter Nordgren og hans hund vant patruljehundklassen. 

Åstedssøk

I tillegg til denne øvelsen, konkurrerte hundene også i øvelser som spor, rundering og felt, og i disiplinene lydighet, angrepsøvelser og åstedssøk. 

Et lite stykke bortenfor narkotikasøket, var et avgrenset skogsområde plutselig blitt et åsted. I alle fall for noen timer, mens norske, danske og svenske politihunder jobbet seg gjennom området innenfor politiets sperrebånd. 

VANT: Det svenske laget kunne juble over seieren i Nordisk mesterskap for politihunder.
VANT: Det svenske laget kunne juble over seieren i Nordisk mesterskap for politihunder.

Hundene og førerne deres skulle vise sine ferdigheter og finne seks små gjenstander som var lagt ut i området. 

Gjenstandene ble lagt ut ti minutter før hver hund entret åstedet. Dermed hadde de fortsatt menneskelukt, og hundene luktet seg fram til det som ikke luktet av naturlig vegetasjon. 

Jubileumsår

Dette er et jubileumsår for mesterskapet, som ble arrangert for 50. gang denne uka. Rune Grimstad, leder av Norsk politihundforening, mener arrangementet er viktig av flere grunner. 

- Det betyr mye. En ting er selve konkurransen, men det sosiale henger høyt. Vi utveksler erfaringer, og snakker om faglige utfordringer. Vi møter andre med en felles interesse fra de forskjellige landene. Alle er hundefolk, og vi kjenner hverandre igjen, sier Grimstad. 

Les mer om mesterskapet i neste papirutgave av Politiforum. 

Powered by Labrador CMS