Bildet er en skjermdump fra videoen som viser helikopterhavariet.
Bildet er en skjermdump fra videoen som viser helikopterhavariet.

Politihelikopter havarerte i Italia - Er av samme type som norske helikoptre

- Produsenten konkluderte ganske raskt med at det ikke var en feil på selve helikopteret som førte til havariet, sier Gunnar Arnekleiv, leder for Helikoptertjenesten.

Publisert

27. mars havarerte et politihelikopter fra italias Guardia di Finanza, mens det takset på sin egen hjemmebase Bolzano Airport.

Dette er samme helikoptertype som de norske politihelikoptrene, som er stasjonert på beredskapssenteret på Taraldrud. Mens det italienske helikoptret hadde serienummer 69109, har de norske politihelikoptrene serienumrene 69089, 69094 og 6906.

Da det italienske helikoptret takset for å avgang, mistet mannskapet kontroll over maskinen, skriver nettstedet Scramble. Helikopteret begynte å spinne ukontrollert rundt og rundt og landet på siden. Hendelsen førte til betydelige skader på helikoptret. Heldigvis ble ingen fra mannskapet fysisk skadet.

Gunnar Arnekleiv, leder for helikoptertjenesten i Norge, forteller at produsenten informerte dem om helikopterhavariet dagen etter ulykken.

- Dagen etter fikk vi informasjon om hva produsenten trodde kunne ha skjedd, og om dette ville påvirke luftdyktigheten til våre helikoptre. Da må man vurdere om man skal innføre noen begrensninger eller flyforbud, sier Arnekleiv.

Han forklarer at det ikke er innført noen flyforbud eller begrensninger på bruken av helikoptrene.

- Produsenten konkluderte ganske raskt med at det ikke var en feil på selve helikopteret som førte til havariet. De sitter på informasjon som tilsier at dette ikke handler om teknisk svikt på helikopteret, men at det handler om en menneskelig feil. Vi har blitt informert av produsenten ved to anledninger, og begge gangene har tilbakemeldingen vært dette, sier Arnekleiv.

Det foreligger foreløpig ikke en ferdig havarirapport. Denne er fortsatt under arbeid av den italienske havarikommisjonen.

Arnekleiv forteller at hendelsen har blitt diskutert innad i den norske helikoptertjenesten.

- Det ble diskutert umiddelbart. Vi plukket det opp den samme dagen som det skjedde. Man lurer jo på om dette er noe som kan påvirke operasjonen, men ut fra det man ser på videoen kan man også ganske raskt konkludere med hva som er en sannsynlig årsakssammenheng, sier han.

LES OGSÅ: Høytflyvende beredskap

Powered by Labrador CMS