Grete Metlid, Hans Sverre Sjøvold og John Roger Lund.

Ansetter flere titalls politifolk for å motvirke situasjonen i Oslo øst

Pressekonferanse klokka 16.30.

Publisert

Det iverksettes tiltak for å bøte på situasjonen på Oslo øst og i Oslo sør. Det ble klart under en pressekonferanse på politihuset i Oslo i ettermiddag.

Den siste tiden har politi og natteravner opplevd å bli angrepet på Vestli nord i Groruddalen. Det har vært flere skyteepisoder i Oslo i vår. Flere har stilt spørsmål ved om politiet er i ferd med å miste kontrollen i områdene, blant annet som følge av omorganisering.

Politimester Hans Sverre Sjøvold, sjef for driftsenhet Øst, John Roger Lund, og sjef for Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, Grete Metlid, la fram følgende tiltak på ettermiddagens pressekonferanse:

  • 41 personer skal ansettes for 30 millioner kroner. Flest skal til enhet Øst. 12 av dem skal fordeles innen Felles enhet for etterretning og etterforskning.
  • Forebygging med nettpatrulje.
  • 86 stillinger kom til nyutdannede i statsbudsjettet. 30 av disse skal ansettes umiddelbart, i løpet av mai. De skal gå til enhet Øst.
  • Utstyr overføres til fra andre deler av Oslo til Oslo Øst: Mobile politiposter settes ut i områdene.
  • Personell fra Stovner og Manglerud vil være ute tilstede. Patruljering ellers avløses av andre deler av Oslo.

Mange av ansettelsene vil skje administrativt. Det betyr at politiet unngår lang utlysningsprosess og kan ansette raskere.

Politiposter til Holmlia og Vestli 

I januar ble den faste politiposten på Holmlia lagt ned. I morgen 1. mai, vil en ny midlertidig politipost være på plass både her og på Vestli.

John Roger Lund, sjef for enhet Øst i Oslo-politiet.

– Vi vet at et fast bygg har symbolverdi, men vi tror mer på å ha poster vi kan flytte dit ting skjer. Nå har vi tre mobile poster. To kjøres ut til Holmlia og Vestli i morgen. Det blir steder folk kan komme og prate med oss. Fordelen med disse er at vi kan sette dem opp omtrent på åstedet der ting har skjedd, slik at innbyggerne kan komme og stille spørsmål, sier John Roger Lund.

Han viste også til angrepet på natteravner, som politiet i går advarte mot å patruljerer nattestid.

– Forrige fredag ble natteravner angrepet. Det er helt forkastelig og uakseptabelt. Vi ønsker å sikre at natteravnene skal få ferdes fritt i sitt gode virke, sa John Roger Lund.

Han sa at videre at ungdommer med kriminelt rulleblad, begår kriminalitet mot yngre. Det som skjedde blant 18-19-åringer før, skjer ned i 15-års alder nå.

– Men jeg vil si at det er veldig trygt å bo i disse områdene. Så har vi forståelse for at noen føler utrygghet, men derfor får vi ut med tilstedeværende politi for å skape tillit, sa Lund under pressekonferansen.

Grete Metlid sa at politiet nå jobber aktivt med etterforskning og etterretning, og at de ikke kjenner seg igjen i påstandene om at arbeidet mot organisert kriminalitet er lagt ned.

— Det er ikke noe nå som sier at vi har opplevd en økning over tid, sa Metlid.

Powered by Labrador CMS