Test oss!

Oppfordringen kommer fra innsatslederne, Tom Wang og Nils Erik Usterud. Ukentlig kommer de opp i fysisk krevende situasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Det er her det skjer i helgene, sier Wang og peker inn i et smug med brosteinbelagte gater og, for øyeblikket, tomme utesteder.

Wang og Usterud, innsatsledere og førstebetjenter i Agder politidistrikt, Sand driftsenhet, tar Politiforum med på en liten patrulje i Grimstads gater.

På en solfylt onsdag formiddag er det ikke mye action i sommerbyen, men om noen timer, og særlig til helgen, vil de som går vakt i de nå så fredfylte gatene, få nok av utfordringer.

Fysisk form bra for selvtilliten

-Det er alltid noen fulle gjester som ypper seg her på kveldstid og da er det ofte vi trenger fysisk styrke. Ikke minst er det greit å vite at man er i god fysisk form for selvtillitens del. Det er langt tyngre å gå inn i slike situasjoner om man ikke føler seg trygg på sin egen, eller makkerens, fysiske form, sier Wang.

Derfor mener han, tross sine 54 år og en motvillig innrømmelse av dårlig kondisjon, at testing av operativt politifolks fysiske form hadde vært på sin plass.

- Det hjelper ikke om man har stått skyteprøven om man ikke klarer å følge en hundepatrulje innover i skogen, eller om man ikke har den fysiske styrken og selvtilliten til å håndtere aggressive personer. Å teste fysikken er vel så viktig som å teste skyteferdighetene, sier Wang.

Bør ikke få våpengodkjenning uten fysisk test

Dette er et syn han deler med vernombud i vaktregion Sand i Agder politidistrikt, Glenn Sollid.

- Etter mitt syn burde det innføres krav til kondisjon og styrke. Testene burde være årlige og oppfyller man dem ikke bør våpengodkjenningen falle bort til man må får en ny mulighet påfølgende år, sier Sollid.

- Hvorfor mener du det er viktig å være fysisk i god form for å ha våpengodkjenning?

- Verneutstyret vi ikler oss når det blir gitt ordre om bevæpning er tungt (ca 20 kilo). Vi skal kunne være iført dette utstyret i opptil flere timer og fortsatt fungere i forhold til bevegelighet og styrke. Dersom enkelte blir slitne som følge av iført verneutstyr vil dette bremse oppdraget. Generelt gir god fysisk skikkethet bedre tåleevne. Dermed blir kapasitet frigjort til å fokusere på de viktigste oppgavene som er å gjøre gode situasjonsvurderinger, sier Sollid.

Wang påpeker imidlertid at dersom fysiske tester skal bli en realitet er det viktig at han og kollegene får anledning til å trene systematisk i arbeidstiden.

- Helst burde vi fått mulighet til å trene på hver eneste vakt. Slik det er i dag er vi heldige om vi får mulighet til å snike oss til en kort treningsøkt på dagtid. På kveldstid blir det aldri tid, sier Wang.

Powered by Labrador CMS