I beredskap i treningstøy

I halvannen time på hver eneste vakt får brannmenn i Oslo brann- og redningsetat anledning til å trene, men de er like fullt i beredskap.

Publisert Sist oppdatert

Lukten av svette, og lyden av engasjerte kommandorop, fyller gymsalen til Oslos brann og redningsetat.

Det er tydelig at innebandy engasjerer vaktlaget på Beredskapsavdelingen som er i gang med å fullføre den halvannen times treningsøkten de har på alle vakter.

– Treningen er viktig fordi alle brannmenn må ha god nok fysikk til å kunne gjennomføre både hurtige og langvarige instrukser. En gang i året må derfor alle i Beredskapsavdelingen bestå noen fysiske tester, sier Lars Grimsgård, brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat mens svetten siler fra pannen.

Stryk av test = mister jobb

Brannmennene testes da både for kondisjon og styrke. Med 21 kilo på kroppen må de må gå åtte minutter på en tredemølle med gradvis økende stigning i 5,8 km i timen. Deretter må de ta syv armhevinger og syv hang-ups med 21 kilo på kroppen og med det samme antall kilo må de til slutt fullføre 15 knebøy.

Dersom brannmannen ikke består testen får han eller hun særskilt oppfølging av trening og kosthold i tre måneder. Deretter får han/hun anledning til å ta testen på nytt. Bestås ikke testen da blir vedkommende tatt ut av Beredskapsavdelingen og satt til å gjøre brannforebyggende arbeid.

- Hva gjør dere dersom alarmen går?

– Da hiver vi oss rundt og drar ut på oppdraget straks. Vi reagerer like raskt om vi er her og trener som om vi sitter på de praktiske eller teoretiske øvingsrommene, sier Grimsgård som tilføyer at treningen ikke bare er viktig for at brannmennene skal være fysisk i stand til å gjøre jobben sin, men at den også er viktig for et etaten har et lavt sykefravær og godt lagspill.

– Vi vektlegger lagidretter, som innebandy og fotball, fordi i disse idrettene er samspill viktig. Et samspill som er svært viktig også i jobben vi utfører, sier Grimsgård.

Trening og test­ing i andre yrker:

Ambulanse

Trening: Rundt om i landet varierer det om ambulansetjenesten får mulighet til å trene. Mens de ansatte ved ambulanseavdelingen på Ullevål sykehus ikke får trene i arbeidstiden, får ambulansepersonell Nordland sykehus trene tre timer i uken. De får gratis tilgang til treningssenter.

Testing: Det varier fra ambulansetjeneste til ambulansetjeneste om de ansatte blir testet. Ved Nordland sykehus blir ambulansepersonell testet årlig på følgende måte: De må gjennomføre en praktisk bæretest av 80 kilos dukke fra tredje etasje ned til 1.etasje. De må kunne gjennomføre hjerte – og lungeredning samt at de må bestå en kondisjonstest på to kilometer. Nylig sparket Nordland sykehus to ambulansemedarbeidere fordi de ikke besto testene. Salten tingrett mente imidlertid dette var for strengt og erklærte oppsigelsen ugyldig.

Militæret

Trening: Reglementet gir de ansatte anledning til å trene to timer i uken i arbeidstiden dersom tjenesten tillater det.

Testing: Alle vervede og befal testes en gang i året. De kan velge mellom følgende øvelser som må gjennomføres under en viss tid: Løpe 3000 m, sykle 20 km, svømme 500 m, eller gå 10 km ski.

De ansatte får en karakter mellom 1 og 6 i forhold til tiden. Får man dårligere enn 2 kan man ikke søke en ny stilling i Forsvaret.

Hærens jegerkommando har egne årlige tester: 5 hangups, 35 situps, 20 rygghev, 30 armhevinger, 5000 m løping under 26 min, 7 km marsj med 22 kilo sekk og våpen innen 52 min.

Powered by Labrador CMS