Politipensjonist Roger Dahl med hundespannet sitt.
Politipensjonist Roger Dahl med hundespannet sitt.

Finnmarksløpet: Politipensjonist (70) med raskeste etappetid

Taktikken med lengre hviler gir raskere fart i sporet for Roger Dahl.

Publisert Sist oppdatert

Sist fredag startet politipensjonist Roger Dahl i det 1200 kilometer lange Finnmarksløpet med sine 14 beste hunder.

Etter 720 kilometer, kom han og hundespannet frem til Varangerbotn natt til i dag, 17. mars, klokka 01:49, til foreløpig 13. plass - opp fra en 25. plass tidlig i løpet

Holdt høy snittfart

Ringreven Dahl (70) har lagt vekt på lange hviler, og får tilbake høy fart i sporet. Det er ingen som holder så høy fart som Dahls hundespann. Inn til Varangerbotn holdt hundespannet en gjennomsnittsfart på 14 km/t på de 82 kilometerne fra forrige sjekkpunkt i Neiden.

På samme strekk holdt Thomas Werner, som nå leder løpet, en fart på 12,8 km/t. Men han har en ledelse på cirka 150 kilometer, og er favoritt til å vinne.

Hvordan løperne har disponert kreftene i spannet blir helt avgjørende i den delen av løpet de nå er inne i.

Roger Dahl og hundespannet i Karlebotn.
Roger Dahl og hundespannet i Karlebotn.

Mister matlysten

Under slike harde konkurranser er det ikke uvanlig at hundene mister matlysten. Uten inntak av vann og næring, minsker prestasjonsevnen, og med litt over 300 kilometer igjen, er ingenting avgjort.

For hundekjørerne er det nå om å gjøre å unngå det de frykter: At spannet skal parkere og rett og slett ikke reise seg opp etter en hvile.

Til Politiforum har Dahl tidligere sagt at han har som mål å gjennomføre, slett ikke vinne. Tanken er å skaffe hundene som ikke har gått denne distansen før, en god og positiv erfaring til neste år.

Den planen holder han fast på med lengre hvile enn konkurrentene på sjekkpunktene. Det gir raskere fart, og mindre skader på hundene. Dahl har foreløpig bare tatt ut tre hunder av spannet, som nå får sitte på med følgebilen.

Høy arbeidsmoral

Dahls medhjelper og «handler», Stephy Henriksen, melder at hundene ser friske og glade ut, og at de holder høy arbeidsmoral.

Det er ventet at Dahl nå torsdag morgen straks er i gang fra Varangerbotn og de siste 336 kilometrene tilbake til Alta. Med høyere fart i sporet tok Dahl innpå ledende Werner med 32 minutter på etappen inn til Varangerbotn.

Supportergjengen hans følger ivrig med på både tracking og på foreløpige resultater.

Dahl sammen er ventet i Alta på lørdag. Sammen med Amak, Dawson, Cupun, Devi, Myr, Pingle, Sitkin, Pasu, Mack, Kamik, Kamet og Fiona.

Powered by Labrador CMS