TERSKELEN SKAL VÆRE LAV: - Vi har gitt føringer på at brudd på besøksforbud skal følges opp umiddelbart, sier påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt.

Inspeksjonsrapport: Finnmark politidistrikt bruker for lang tid på å utstede besøksforbud

– Vi er helt enig i statsadvokatens vurderinger om at vi bruker for lang tid på å utstede besøksforbud. Vi har allerede satt inn noen korrigerende tiltak for å bedre dette, sier påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt.

Publisert Sist oppdatert

«Det er en utfordring at det tar lang tid før besøksforbud utstedes, og at disse i relativt liten grad følges opp ved utløp», heter det i en inspeksjonsrapport fra Troms og Finnmark statsadvokatembeter.

Inspeksjonen av Finnmark politidistrikt ble gjennomført i november i fjor.

«Manglende oppfølging svekker straffetrusselen som motivasjon til overholdelse av forbudet. Partnere og tidligere partnere er den vanligste persongruppen drapsmenn. Dette er varslede drap» , påpekes det i rapporten.

Politidistrikt må innen 1. mai 2023 revidere instruksverket med frister for utstedelse av besøksforbud og utpeking av ansvarlige for å følge disse opp ved utløp.

«Det må også sikres at det står en reell etterforsker på saken, og at endringer følges opp», heter det videre i rapporten. Distriktet «bes snarest» iverksette tiltak for at det reageres strafferettslig på brudd på besøksforbud fortløpende.

Færre narkotikasaker

Statsadvokatembetet merker seg også at antallet narkotikasaker i distriktet har falt med hele 37 prosent fra 2021 til 2022, landssnittet er 14 prosent.

«Nedgangen i antall narkotikasaker er meget høy, etter en tilsvarende nedgang i fjor. Landet som helhet har også hatt en nedgang, og denne antas å skyldes nye retningslinjer for tvangsmiddelbruk og ny praksis på området som i praksis innebærer en legalisering av narkotika til eget bruk», kommer det også frem i rapporten.

– Terskelen skal være lav

Påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt sier til Politiforum at de er deler statsadvokatens vurderinger.

– Vi er helt enig i statsadvokatens vurderinger om at vi bruker for lang tid på å utstede besøksforbud. Vi har allerede satt inn noen korrigerende tiltak for å bedre dette. Vi presiserer at terskelen for å utstede besøksforbud skal være lav, jfr. riksadvokatens mål og prioriteringsskriv. Og vi har gitt føringer på at brudd på besøksforbud skal følges opp umiddelbart, sier han.

Daae begrunner nedgangen i antallet narkotikasaker med at en stor del av deres narkotikasaker, har vært saker knyttet til bruk og besittelse.

Powered by Labrador CMS