Hun er ny Eurocop-president

Anna Nellberg fra det svenske Polisförbundet ble tirsdag valgt til ny president i den europeiske politiunionen Eurocop - som første kvinne.

Publisert Sist oppdatert

Hun ble valgt med stort flertall på forbundets kongress i Barcelona.

- Jeg føler meg veldig stolt og glad, fortalte hun til den svenske Polistidningen etter at valgresultatet ble klart.

Nellberg fikk 61 av stemmene, mot 27 for rivalen Terrence Spence fra Nord-Irland. Eurocops president og styre velges for en periode på fire år, og representerer mer enn 500.000 politifolk fra 26 land i Europa.

Nellberg er 39 år, og kommer fra fylket Västmanland, vest for Stockholm. Hun har vært medlem av Polisförbundets styre siden 2006 og er også nasjonalt hovedvernombud. I tillegg sitter hun i styret for Polisförbundet i Västmanland, og har vært en del av Eurocops styre siden 2010.

- Jeg føler meg veldig stolt og glad for å ha blitt betrodd å lede Eurocopinn i fremtiden. Men det er også en stor utfordring. Vi har mange viktige ting å ta tak i. De store kuttene og finanskrisen påvirker Europas politisvært negativt. Deretter er det Schengen-grensen, hvor vi må ta et klarere felles ansvar for å forvalte EUs ytre grenser.

Nellberg aner også at det er ting å gjøre internt i organisasjonen.

- Vi må se på hvordan vi kan være mer aktive og påvirke beslutningstakere i Brussel på et tidligere stadium. En annen ting som organisasjonen må møte, er systemet for medlemskontingenter, sier hun.