Betjenter i spanske Guardia Civil har langt høyere selvmordsrate enn sine landsmenn.

Hver 26. dag tar én sitt eget liv

I spansk militærpoliti, Guardia Civil, har 447 personer tatt sitt eget liv siden 1982. Det er langt over normalen og mer enn ett selvdrap i måneden.

Publisert Sist oppdatert

Hver 26. dag tar en betjent i Guardia Civil sitt eget liv.

Det kunne forskeren David Jesus Lopez Vega fortelle lederne for EuroCOP, paraplyorganisasjonen for politifagforeningene i Europa, i slutten av oktober.

Han har samlet inn tall som viser at denne styrken, en kombinasjon av militære og politi som står for sikkerheten i grenseområder, utenfor byene og på de store veiene i Spania, har en langt høyere selvmordsrate enn andre politistyrker i Europa.

Høy selvdrapsrate

– Vi tok opp dette på møtet vårt fordi antall personer som tar sitt eget liv Guardia Civil er uakseptabelt høyt. De skiller seg fra andre deler av politiet i Spania og Europa, sier Anna Nellberg, president i EuroCOP.

Tallene bak det den spanske foreningen til Guardia Civil, AUGC, omtaler som "Den skjulte tragedien" taler for seg selv:

447 selvdrap siden 1982. Det tilsvarer 14,5 tilfeller pr 100.000 innbygger, noe som er dobbelt så mange som i befolkningen ellers, skriver spanske 20 Minutos.

– Her i Sverige har vi funnet fem selvdrap der årsaken er det vi kaller arbeidsskader. Vi ønsker å sammenligne disse og lære av hverandre, sier Nellberg.

Siden 2005 har 116 personer tatt sitt eget liv, viser undersøkelsen der over 1000 personer har deltatt. 52 andre har forsøkt, noe som tilsvarer 4 prosent.

Ifølge The Local har én av fire som jobber i Guardia Civil vurdert å avslutte livet. En av fem skal ha planlagt det.

Vanskelige arbeidsforhold

EuroCOP ønsker å se på tallene opp mot arbeidsvilkår.

– Undersøkelsen er ikke klar på årsaker bak selvdrapene ennå. Men man vil nok kunne si at en del bunner i vilkår, arbeidstider og lønn. Dette er snakk om mennesker som kan jobbe sju dager, før de bare får én dag fri. En arbeidsdag kan vare i 24 timer, og sier man noe i mot dette kan man få sparken, hevder Nellberg og fortsetter:

– Man må heve øyenbrynene når det er såpass mange.

Ifølge undersøkelsen skal 95 prosent av selvdrapene ha skjedd med skytevåpen. Tjenestemennene får ikke lov til å oppbevare våpenet på jobben, men må ta det med hjem. Å sikre våpen på jobben utenom arbeidstiden, kan være en måte å begrense hendelsene på, tror Nellberg.

Skal bygge kompetanse

Nå ønsker EuroCOP å bygge kompetanse på selvdrap blant politifolk.

– I Danmark og England har man et system der man forebygger slike hendelser. For å lære og bygge kompetanse har vi har laget et kurs for medlemsorganisasjonene. Vi skal samle 20 personer fra 20 ulike land i februar for å se på eksempler, forteller Nellberg.

Målet er å finne ut av hvorfor dette skjer i Guardia Civil, og hva man kan gjøre for å forhindre det.

– Her i Skandinavia har vi allerede et godt samarbeid rundt slike temaer, men nå ønsker vi å få oversatt undersøkelsene til engelsk slik at vi kan bruke dette i hele Europa, sier Nellberg.

Powered by Labrador CMS