BRED ETTERFORSKNING: Teamet ved Kongsvinger politistasjon har etterforsket saken i over to år med blant annet etterforskningsarbeid på tvers av landegrensene

Godt politiarbeid ga resultater: − En av norgeshistoriens strengeste dommer på grov menneskehandel

Tre personer fra Bulgaria er dømt.

Publisert Sist oppdatert

Med færre ressurser har Kongsvinger politistasjon prioritert hardt som følge av politireformen. Derfor ble det satt i gang et etterforskningsteam i regi av daværende politimester i Hedmark etter at tre kvinner anmeldte en svært alvorlig sak om prostitusjon i januar 2015.

Saken vokste raskt i omfang, og nå i sommer ble tre personer dømt for grov menneskehandel i Eidsiva lagmannsrett. To kvinner og en mann, alle fra Bulgaria, har ifølge dommen utnyttet unge kvinner til prostitusjon i Oslo og ved en restaurant sør i Hedmark.

Den ene kvinnen er dømt til 6 års ubetinget fengsel, den andre 5 år og 6 måneder, mens mannen er dømt til 5 års ubetinget fengsel.

Alle nektet straffskyld og anket til Høyesterett, men fredag ettermiddag ble anken avvist.

− Dette er en av norgeshistoriens strengeste dommer på grov menneskehandel. Saken har rammet en rekke unge og sårbare jenter, de har blitt tvunget inn i et stort kriminelt nettverk og blitt utsatt for vold og trusler. Nå har vi vunnet i flere rettsinstanser, sier etterforskningsleder Ingar Høye.

− Med de få ressursene vi har, så viser dette at harde prioriteringer og godt etterforsknings- og påtalearbeid gir resultater, sier politiadvokat Ann Elisabeth Billa.

Samarbeid med Bulgaria og Hellas

De fornærmede er fra 18 år og i slutten av 20-årene, og en av dem skal ha blitt utnyttet i fire år med et utbytte for minst 1,2 millioner kroner. De dømte har ifølge dommen utnyttet kvinnene over flere år.

− Dette er moderne slavehandel. I over to år har vi jobbet med denne saken og det har vært svært tidkrevende. Vi har hatt over 50 fengslinger, vi har samarbeidet med Hellas og Bulgaria og vi har også vært i slummen i Bulgaria for å hente ut en av de fornærmede. Nå er vi i mål, sier Billa.

Ankesaken i Eidsiva lagmannsrett var i februar og gikk over 10 uker. Lagmannsretten la seg på et lavere straffenivå enn Glåmdal tingrett.

FORNØYDE: Politiadvokat Ann Elisabeth Billa og etterforskningsleder Ingar Høye er svært fornøyd med arbeidet som er lagt ned.
Powered by Labrador CMS