Politiadvokat Jon Bertelsen (69) var kanskje landets eldste, uniformerte politiansatte fram til sin siste arbeidsdag 30. mai 2014.

Er han eldst i uniform?

I dag har politiadvokat Jon Bertelsen i Østfinnmark politidistrikt sin siste arbeidsdag i etaten - kort tid før han fyller 70 år.

Publisert Sist oppdatert

Politiadvokaten fyller 70 år den 19. juli, men den uniformerte karrieren tar slutt i dag. Kanskje er det landets eldste, uniformerte politiansatte som tar farvel med etaten i dag. Nå starter Bertelsen på årets ferie, som etter hvert går over i pensjonisttilværelsen.

– Siste dag som ansatt blir 31. juli. Det blir nok litt rart til høsten å ikke ha en jobb å gå til, men jeg tror det kommer til å gå greit. Det går an å søke om å få jobbe lengre, men det har jeg ikke tenkt å gjøre. Det er jo ikke sikkert jeg ville fått det innvilget en gang!

Lokal tilhørighet

69-åringen er født og oppvokst i Kirkenes, og det er også der han har tilbragt hele sitt yrkesliv. Bertelsen har hatt flere stillinger i forvaltningen, og drevet advokatvirksomhet i nærmere 20 år. Først i godt moden alder begynte han i politiet.

– Jeg var 59 da jeg begynte. Når jeg går av med pensjon, vil det være snakk om ganske nøyaktig 11 år i politiet, som har vært en veldig god arbeidsplass. Det er nok grunnen til at jeg fortsatt er i jobb. Jeg kunne gått av for tre år siden, men trives godt i jobben. Det jeg har satt aller mest pris på, er mine meget gode kolleger. Ikke bare juristene, men i hele politidistriktet. Vi har hatt et veldig godt samarbeid. Det er kanskje den aller viktigste grunnen til at jeg har sittet så lenge som jeg har. Også har jeg følelsen av at jeg fungerer noenlunde godt på jobb fortsatt, sier han med glimt i øyet.

Politiadvokaten ser store fordeler ved å ha tilbragt hele yrkeskarrieren det samme stedet han vokste opp.

– Jeg har jo god kjennskap til det kriminelle miljøet her. Ofte har jeg møtt de samme menneskene på begge sider av bordet. Så er det selvfølgelig den lokale tilknytningen, som gjør at jeg kjenner veldig godt til forholdene her. Det har veldig mye å si at jeg kjenner til de folkene som dukker opp. Jeg kjenner navnet på folk, og vet hvem som er ufarlige. Jeg vet hva som foregår, forklarer han.

Å forlate Kirkenes, har han aldri drømt om.

– Å nei, det har jeg ikke vurdert. Jeg trives mer med å være her enn å være en liten brikke i et stort advokatfirma. Det blir litt som å være distriktslege, med mer hostemedisin enn hjertetransplantasjoner. Arbeidssituasjonen er mangfoldig, og slike små forhold synes jeg er veldig viktig.

– Unik kompetanse

Politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt er full av lovord om advokatveteranen. Men da han begynte som politiadvokat, var hun litt skeptisk.

– Han var jo forsvarer før han begynte i politiet. Naturligvis var jeg skeptisk når vi den gang skulle ansette en som jobbet som advokat og som jeg hadde møtt som motstander i retten mange ganger. I ettertid ser jeg at det var et godt valg, sier Hætta til Politiforum.

Bertelsens alder ser hun ikke som problematisk - snarere tvert imot.

– Vi kommer til å miste en helt unik kompetanse og erfaring når han slutter. Det er noe med de eldste, de er på mange måter grunnmuren i organisasjonen. Og stabil arbeidskraft, Jon har nærmest aldri vært syk.

En brukket fot for to år siden, er det eneste sykefraværet Hætta kommer på.

– Da tror jeg ikke han var borte mer enn to uker, så møtte han på jobb på krykker!

Selv ser også Bertelsen fordeler ved alderen og erfaringen sin.

– Jeg har inntrykk av at alderen gjør sitt til at folk hører på meg innimellom. Jeg tror i hvert fall det! Så har jeg jo lang erfaring med å gå i retten, og finner som regel løsninger på det som skjer underveis, sier han.

Hætta er enig i den vurderingen.

– Jon stiller alltid opp. Som påtaleleder hadde jeg mange ganger glede av det. Han har så mye rutine at han ikke trenger lang tid til å forberede seg til rettsmøter. Det har vært greit når en aktor melder seg syk. Vi kommer til å miste en helt unik kompetanse og erfaring når Jon slutter, sier hun.

– Som politimester og arbeidsgiver kommer jeg til å savne den kompetente og stabile arbeidskraften han representerer. Jeg kommer også til å savne en omgjengelig og fin kollega. Det er det mange som vil gjøre, fortsetter Hætta.

Vil savne kolleger

På spørsmål om han husker noen minneverdige episoder fra sin tid som politiadvokat, sier Bertelsen at det er vanskelig å plukke ut enkelthendelser. Både fordi det har vært så mange av dem, og med hensyn til taushetsplikten.

– Men generelt har det jo vært noen morsomme opplevelser i retten hvor tiltalte har fortalt historier som nærmest er i slektskap med Asbjørnsen og Moe. Det har vært mange av dem. Også juridisk interessante saker har det vært mange av. Jeg har likt å gå i retten, det er der det foregår.

– Hva skal du fylle tiden med som pensjonist?

– Først skal jeg ta en lang og god sommerferie. Jeg er sikker på at jeg også kommer til å få en del forespørsler om oppdrag, men jeg har ikke tenkt å åpne noen advokatvirksomhet. Men kanskje jeg kan gi litt råd og veiledning. Så har jeg båt og hytte, så blir nok å gjøre, svarer Bertelsen.

Han sier det er kollegene han vil savne mest, men regner med han er velkommen på besøk også som pensjonist.

– Og jeg har sagt til kollegene at hvis jeg savner dem altfor mye, så kommer jeg til å dra ut på byen og lage litt bråk, så de må rykke ut!

Powered by Labrador CMS