Ella Marie gråt da søsteren ble båret vekk av politiet: – Låten kommer ut av smerten jeg kjente

I sin første sololåt skriver artist Ella Marie Hætta Isaksen om da søsteren ble båret vekk av politiet under Fosenaksjonene i fjor. 

Aksjonistene ble båret bort av politet da de demonstrerte i protest mot at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett mener er ulovlige, ikke er revet.
Publisert

«Sániid» – «ord» – heter sangen, som er på nordsamisk og handler om søsterskap og «det ubrytelige båndet» Ella Marie sier hun har til sin lillesøster Ayla.

– Låten kom ut av smerten jeg kjente da jeg så henne bli båret vekk av politiet under Fosenaksjonene i fjor, og den desperate følelsen av å ville trøste henne. Hun ble satt på glattcelle i timevis, uten at jeg kunne komme i kontakt med henne, og det knuste meg å ikke kunne gjøre noe for å beskytte henne.

Det forteller den prisbelønte musikeren, aktivisten og skuespilleren om bakgrunnen for «Sániid». Sangen har tekstlinjer som oversatt blir «jeg vet ikke hvor de gjemte samvittigheten. Herren må vite hvorfor de bar deg vekk fra meg».

– Betydde alt

De to søstrene har alltid stått hverandre nær. Til NRK, som fanget hendelsen 2. mars i fjor på film , fortalte en fremdeles tårevåt Ella Marie at det var første gang hun hadde sett lillesøsteren bli båret vekk av politiet.

– Det at min lillesøster slapp alt hun hadde i hendene og reiste til Oslo for å kjempe ved min side mot menneskerettighetsbruddet på Fosen, betydde alt for meg. Det at hun skulle straffes for det, føltes så urettferdig, sier Ella Marie Hætta Isaksen i en uttalelse via plateselskapet Universal Music.

Til retten sammen

Søstrene står hverandre svært nære og deler et stort engasjement for aktivisme. 11. mars, bare tre dager etter låtslippet skal de møte et annet sted sammen – i retten.

Søstrene er blant de 20 unge aksjonistene som er tiltalt av statsadvokaten i Oslo etter Fosen-aksjonene i fjor. Bakgrunnen for tiltalene er ifølge VG at aksjonistene ikke vedtok bøtene de har blitt tildelt i forbindelse med aksjonene.

Powered by Labrador CMS