SNART KLART TIL TJENESTE: Det siste av politiets tre nye politihelikoptre er nå på vei til Norge.
SNART KLART TIL TJENESTE: Det siste av politiets tre nye politihelikoptre er nå på vei til Norge.

Det tredje helikopteret ventet til Norge fredag

- Hvis været tillater det, ankommer det tredje politihelikopteret Norge i dag, sier Freddy Rotseth, leder av Politiets helikoptertjeneste.

Publisert

Norge har allerede mottatt to av sine tre nye politihelikoptre, som ble presentert på Gardermoen med pomp og prakt 11. juni. Det tredje helikopteret skulle komme senere. 

Nå er også det tredje helikopteret på vei, forteller Freddy Rotseth, leder av Politiets helikoptertjeneste. Helikopteret startet ferden fra fabrikken i Italia på onsdag. Etter en landing i Tyskland, er det nå i Danmark, hvor besetningen venter på bedre vær, slik at de kan fly videre. 

- Planen er å fly den siste biten til Gardermoen i dag, hvis været blir bedre. Så om været tillater det, ankommer det tredje politihelikopteret Norge i dag, sier Rotseth. 

LES OGSÅ: Her er politiets nye helikoptre

Kraftig oppgradering

De nye helikoptrene er av typen AW169, og er produsert av det italienske selskapet Leonardo. 

Politiforum har tidligere skrevet at de nye helikoptrene blir en kraftig oppgradering for politiet

Kameraene på helikoptrene skal være oppgraderet slik at de får bedre brennvidde og oppløsning enn i tidligere. Man skal dermed kunne zoome enda nærmere, og få enda klarere bilder. Kartverket i helikoptrene er også oppdatert, helikoptrene vil få fullverdig politiradio og sending av bilder til bakken blir enda enklere, med større muligheter til sending via mobildata. 

LES OGSÅ: Vurderer midlertidig helikopterløsning for politiet i Nord-Norge

Lande på autopilot

Helikoptrene har også avanserte GPS-funksjoner som gjør at de kan lande på autopilot. Ved landing vil kameraer overvåke området rundt helikopteret, slik at det er trygt å lande på steder hvor det for eksempel er mennesker og biler i nærheten.  

I 2017 fortalte flygesjef Gunnar Arnekleiv i Helikoptertjenesten at den aller største fordelen med de nye helikoptrene var løftekapasiteten

Seks personer fra beredskapstroppen med utstyr, på totalt 750 kilo, skal kunne transporteres over store avstander ved behov. 

LES OGSÅ: Disse mulighetene får politiet med nye helikoptre