Rundt 900 politifolk fra hele landet ble beordret til Sykkel-VM.
Rundt 900 politifolk fra hele landet ble beordret til Sykkel-VM.

Når den nyttige idiot blir forlatt av PF

Der hvor Kristin Akerholt ser nyttige idioter, ser jeg kolleger som gjør sitt ytterste på jobb, skriver politibetjent Håkon Thunheim.

Publisert

Kristin Akerholt ved PFs lokallag, Oslo Politiforening, kaller kollegene sine som deltok under sykkel-VM i Bergen for nyttige idioter. Jeg ble beordret til Bergen, jeg må være en av disse idiotene du referer til.

Kritikken etter sykkel-VM har vært at politiansatte ikke mottok lønn i henhold til ATB-avtalen, ei heller mottok de kompensasjon for å måtte reise fra sine forpliktelser hjemme.

Jeg reiste selv til Bergen og deltok under arrangementet. Med glede minnes jeg de solfylte dagene sammen med gode kolleger som med stort pågangsmot gjorde sitt ytterste selv om enkelte hadde foretrukket å være hjemme.

Gledelig var det riktignok ikke da lønnslippen kom og man måtte konstatere at overtidsberegning ikke var korrekt, i tillegg kom påstander om brudd på arbeidstidsbestemmelser.

Jeg forventet mer av arbeidsgiver, og ikke minst – jeg forventet mer av PF. 

Akerholt legger skylden for arbeidsgivers manglende kompensasjon over på egne medlemmer. Hun unnlater å poengtere at samtlige politiansatte som reiste til Bergen var beordret av arbeidsgiver til å gjøre det. Beordringen omfattet rundt 900 politifolk fra hele landet. 

LES OGSÅ: Når nyttig idiot 1 får hjelp av nyttig idiot 2

At noen ønsket å bidra positivt ved at de meldte sin interesse for arrangementet slik at du og andre kolleger med forpliktelser kunne bli hjemme bør applauderes. At PF mener de sitter med dårlige forhandlingskort som følge av dette kan de takke seg selv for.

Bergen ble tilkjent sykkel-VM allerede i 2014. PF hadde tre år til rådighet til å forhandle gode betingelser for sine medlemmer og legge en effektiv forhandlingsstrategi. PF evnet ikke å forhandle frem en eneste krone. Retorikken til Akerholt minner om signalene fra PF i måneden før arrangementet – man la skylden for tre års manglende forhandlingsevner over på egne medlemmer som utførte arbeidsgivers ordre.

Bergen ble tilkjent sykkel-VM allerede i 2014. PF hadde tre år til rådighet til å forhandle gode betingelser for sine medlemmer og legge en effektiv forhandlingsstrategi.

Ville du virkelig trosset ordren om å reise dersom brevet om beordring landet på ditt skrivebord? Mener du virkelig at resten av dine medlemmer skulle deltatt i denne potensielt ulovlige ordrenekten i et forsøk på å sabotere landets største sportsarrangement siden Lillehammer-OL, i en form for gå-sakte-aksjon? I hvilken grad mener du dette ville påvirket folks tilro og tillit til politiet og i hvilken grad mener du dette er en konstruktiv forhandlingsstrategi ovenfor arbeidsgiver?

Jeg mener å se en rød tråd i Akerholts innlegg. Der hvor hun ser nyttige idioter ser jeg kolleger som gjør sitt ytterste på jobb. Der hun ser mellomledere som trikser med lister og bedrar sine ansatte, ser jeg rollemodeller som gjør sitt ytterste for at hverdagens tannhjul skal gå rundt. 

Denne ovenfra-og-ned-holdningen bidrar neppe til bedre samarbeidsklima med verken arbeidsgiver eller egne medlemmer. 

Før arrangementet satt jeg på gjerdet og vurderte medlemskap i PF. Etter arrangementet og spesielt etter PFs manglende ansvarsfølelse og erkjennelse av nederlag i ettertid var valget veldig enkelt. Jeg holder meg utenfor enn så lenge.

Akerholt bør smøre seg med en god porsjon ydmykhet ovenfor egne medlemmer og erkjenne at PF sviktet sine nyttige idioter.