Våpenkappløp i gatene?

Kan enkelttilfeller begrunne full bevæpning, spør Fredrik S. Heffermehl justisministeren i dette leserinnlegget.

Publisert Sist oppdatert

Justisminister Anders Anundsen taler med innlevelse og alvorlig mine om en meget ubehagelig situasjon, hvor en i politiet sto overfor en som plutselig og uventet hadde en kniv i hånden.

Fredrik S. Heffermehl, jurist og forfatter
Fredrik S. Heffermehl, jurist og forfatter

Men mener han virkelig at slike enkelttilfelle kan begrunne full bevæpning - en vesentlig forandring i politiets arbeidssituasjon?

Yrket inneholder farer, det er viktig å gjøre dem minst mulig. Da savner jeg at justisministeren setter seg inn i politifaglig forskning, og viser evne til å forstå virkninger over tid. Har Anundsen overveid hvordan samfunnet vil forandres, både publikum, forbryterne og politiet selv? Et elementært statistisk poeng må han ha oversett: Det som teller for politiets yrkesrisiko er hvor ofte farlige situasjoner oppstår. Om politiet bærer våpen, på hoften, hele tiden, vil det helt sikkert føre til fast bevæpning også hos forbryterne. De skarpe situasjoner vil bli vanligere.

Våpenkappløp gjør ingen tryggere, verken i verden eller i gatene våre. Det er nedslående om en forenklet løsning på noen enkle, sjeldne problemsituasjoner skal få føre til at politiyrket blir langt farligere og beskyttelsen av publikum langt dårligere.