Kulde, noe for alle og enhver?

Ja, vinteren kommer vel fortsatt overraskende på noen? Etter over ti år i etaten har jeg fryst nok.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har ingen grunn til å klage lenger, for jeg har gjennom UEH fått utlevert det jeg trenger for å takle vinteren. Men etter at jeg ble tatt opp i det lokale UEH- laget har jeg blitt enda mer bevisst på hvor dårlig utstyrt øvrige operative mannskaper er. Jeg har fått utlevert ullundertøy, varme sokker, vinterlue, varme votter, varme sko, fotposer, vinterhansker, fleecegensere med mer. Jeg er jo strålende fornøyd med dette, men må innrømme at jeg reflekterer litt over hvor skjevt fordelt nødvendig utstyr er. UEH skal ha bra utstyr, jeg er ikke uenig i det, men det bør også de øvrige mannskapene ha. Det er de som normalt ankommer først på oppdragene, som fryser lengst og som ironisk nok skal ”isolere” objektet i påvente av at UEH skal innkalles, få på seg nødvendig utstyr og rykke ut for å aksjonere.

Det burde være en selvfølge at helt nødvendig vinterutstyr tildeles alle tjenestekategorier som har behov. Det er like kaldt for alle!

Dette er åpenbart et kostnadsspørsmål, og arbeidsgiver har i årevis kunne lent seg tilbake og sett på at tjenestekvinner og menn bruker av egen lønn til å kjøpe nødvendig utstyr. Men er det riktig at jeg skal bruke mine opptjente sparepenger på utstyr for å kunne gjøre jobben min?

Det fremstår for meg som også underlig at en arbeidsgiver kan sende ansatte ut i 20 minusgrader uten tilstrekkelig bekledning uten at vernetjenesten griper inn. Jeg etterlyser den sentrale vernetjenesten i denne saken. Dette er en problemstilling som arbeidsgiver åpenbart ikke tar skikkelig tak i, og da må vernetjenesten på banen. Nødvendig vinterutstyr i et land med klima som Norge har burde vært en helt naturlig del av det som tildeles sentralt fra PDMT, og ikke noe som avhenger av distriktets budsjettsituasjon.

Med ønsker om en kald og strålende vinter uten å måtte fryse!