Greneseovergang Storskog i Kirkenes
Greneseovergang Storskog i Kirkenes

– Jeg liker ikke å bli kalt møkkamann på internett

Politiinspektør Hans Møllebakken svarer Dagsavisen-spaltist og komiker Sigrid Bonde Tusvik etter hun kalte ham «møkkamann».

Publisert Sist oppdatert

I et innlegg i Dagsavisen kaller Sigrid Bonde Tusvik politiinspektør Hans Møllebakken møkkamann. Bakgrunnen er en uttalelse Møllebakken kom med angående flyktninger som kommer over grensa fra Russland:

«Kirkenes politistasjon, ved stasjonssjef Hans Møllebakken, har svart med følgende beskjed: «Vi har gått en runde med oss selv og regelverket, og vi kommer fra nå av til å opprette straffesak overfor sjåførene som bringer dem over grensa». Gratulerer, møkkamann!»

Du kan lese hele innlegget i Dagsavisen her.

Det fikk Møllebakken til å svare:

Kjære Sigrid Bonde Tusvik

Vår jobb er å håndheve loven, se til at disse hardt prøvede menneskene på vei til Norge ikke blir utnyttet av mafia, menneske-, narkotika smuglere og kalde kyniske mennesker. Tro meg, dette vet jeg mer om enn deg. Elementene er der. Derfor kjære Sigrid, følger vi våre retningslinjer, ikke for å være ond.

Opplever at du ikke har kunnskaper om hva som skjer her i Kirkenes. Derfor blir treffprosenten deretter.

Ja, jeg liker ikke å bli kalt møkkamann på internett. Det ville sikkert ikke du heller. At man forsøker å få folkeskikken på hjul igjen ved å få administrator til å slette innlegget er vel en naturlig reaksjon. Spesielt når det er tuftet på problemstillinger som handler om Russland. Men la det ligge, jeg kan også gjøre feil i en slik stund.

Allerede lenge før du hadde ditt oppmøte i 20-årsjubileet til Human Rights House har jeg hatt fokus på situasjonen til de Syriske flyktningene:

Vi har fått Politiets Utlendingsenhet og UDI med på banen for å etablere et profesjonelt mottaks system her i Kirkenes. Vi har ikke tilstrekkelig menneskelige ressurser eller fasiliteter på Storskog grenseovergangssted med den tilstrømningen som er nå.

Norges Grensekommisær er utfordret av meg til å få avtale med russisk grensevakt om å la de få gå over grensen. Vi har observert en rekke tilfeller av sykkel ulykker på russisk side som ikke er forsvarlig. Sykkel over grensen er et russisk anliggende.

Dessverre er det dette nasjonalt og internasjonalt media, det har vært mange de siste ukene, har vært opptatt av. Vårt sykkel lager. Vi jobber nå med å gi syklene til kommuner som har bosatte flyktninger. Her har vi ikke tatt en avgjørelse ennu.

Vi har også tilrettelagt for media på måte som vi aldri tidligere har gjort, nettopp for å få omverden til å få øynene opp for hva som skjer. Rett og slett folkeopplysning. Til i går har det ankommet ca 240 flyktninger i 2015. De fleste fra Syria, men også 7-8 andre nasjoner er tilstede. De blir visitert, registrert og transportert. I prinsippet med første direkte fly til Oslo.

Vi tar imot flyktninger på en god og respektfull måte. Ønsker de velkommen til Norge og gir de rettigheter som de har krav på. Og vi får gode tilbakemelding på det vi gjør.

Kirkenes politistasjon har i flere år bidratt ute i Europa med tjenestemenn i regi av Frontex. Norsk politis holdninger og verdier er anerkjent i Frontex. Tv-serie «drømmen om Europa» har vi vært involvert i. Det er jeg stolt av.

Jeg kom fredags kvelden hjem fra Athen etter et dagsmøte i Frontex der vi selvfølgelig forsøker å oppdatere oss på situasjonen. Den er svært uoversiktlig og vi får bare krysse fingrene på at politikerne finner en løsning.

Jeg reiser selv til Hellas i oktober for fem uker som endel av operasjon Poseidon, nettopp for å se og lære og forstå ennu mer hva som skjer. Skal også til Lesvos. Jeg er nok like fortvilt over situasjon som du er og forventer meg sterke inntrykk.

Jeg fikk en chatmelding på fredags kvelden om at du hadde beklaget at jeg var trukket inn eller benevt, men det var ikke riktig forstått av meg?

Du ønsker åpenbart å bidra på en positiv måte. Det er bra. Er ikke sikker på om det å være upresis skarp i skriving eller ta selfie utenfor Stortinget oppfattes som godt nok? Det får andre bedømme.

Kanskje vi ser deg på stranda i Lesvos i løpet av høsten? Du er herved også invitert til Storskog til å se og lære av det som skjer her. Det trur jeg du hadde vunnet på.

Uansett - ønsker deg lykke til i ditt arbeid.

Hans Møllebakken

Innlegget stod først på trykk i Nordlys.