Et hjertesukk fra en IKT-brukende etterforsker

Jeg logger meg på PC-en. Alt vel så langt, med unntak av at intranett, med blant annet telefonnumrene til andre kolleger, er utilgjengelig i dag.

Publisert Sist oppdatert

Jeg skriver første rapport i BL, og er jeg særs heldig, så lykkes jeg noen dager med både å forhåndsvise og lagre denne – uten feilmeldinger. I det jeg skriver ut dokumentet, starter imidlertid «Lille helvete». Selvfølgelig har jeg glemt at man må installere skriverne på nytt hver eneste dag i politietaten, så forsøk på å få utskrift mislykkes.

Jeg installerer skrivere, og nytt forsøk. Samme problem. Jeg må avinstallere og installere skriverne på nytt. Denne gangen huskes også knappen «oppdater», og utskriften kommer. Er jeg skikkelig heldig, så kommer den i vanlig skriftstørrelse, og ser helt normal ut. Hvis ikke så er det bare å avinstallere og så installere på nytt. Ikke noe problem, dette fikser jeg.

Det har gått en del tid, men fornøyd med å ha fått produsert dagens første dokument, og skrevet under. Nå starter en lang dags leting for å finne en kopimaskin som både inneholder toner, og som fungerer som normalt. Etter en stund så innser jeg at det er lettere å skrive ut riktig antall dokumenter på pc-en, og heller skrive under alle.

Det avhenger imidlertid at jeg fortsatt har dagen, og er skikkelig heldig hvis skriveren fortsatt fungerer som «normalt». Hvis ikke, er det bare å avinstallere og installere på nytt. Ikke noe problem. Dette fikser jeg.

Illustrasjonsmappen er endelig ferdig, og det gjenstår «bare» å få skrevet den ut i farger for vedlegg i saken. Fargeskriveren er imidlertid ødelagt (igjen), så vi venter på servicemannen igjen. Så da får jeg heller installere en annen fargeskriver.

Jeg skriver ut bilder som ikke egner seg å se for alle, så jeg småjogger opp trappene til postrommet til juristene i 4. etasje for å prøve å komme før noen andre finner utskriften og ser på bildene. Man rekker det så vidt, men ser raskt at det er en skrivefeil som må rettes, så ferden går slukøret tilbake til kontoret før jeg på nytt trykker utskrift og løper avgårde som en villmink opp trappene til 4. etasje en gang til, mens jeg trøster meg med at det er ikke alle som har betalt for å jogge i arbeidstiden.

Til illustrasjonsmappen trenger jeg også et flyfoto, og kanskje sågar et kart, som vi relativt enkelt har tilgang til via tjenester på internett. Nå dukker imidlertid neste lille «bug» opp. Jeg kommer selvfølgelig ikke inn på Internett.

Litt mismodig innser jeg at jeg får utsette dette til en annen gang. Så i stedet kaster jeg meg over oppgaven med å brenne bilder på CD. Egentlig passer det bra det, for det haster å få gjort det. De skal overleveres på et møte som begynner snart. Først så skjønner jeg ingenting, alle snarveiene på skrivebordet på PC-en har plutselig blitt borte i løpet av dagen.

Men som politimann har jeg jo etterhvert fått stor rutine i å takle uventede hendelser i hverdagen. Så etter litt leting, finner jeg rette programvaren. Pulsen nærmer seg atter igjen hvilepuls, helt til det gjenstår ett minutt av brenneprosessen. Feilmeldingen «Brennerfeil oppstod» dukker opp på skjermen for «N-te» gang, mens jeg i mitt stille sinn ønsker at hele politi-PC-nettverket skal brenne et visst sted…

Plutselig fikk jeg lyst til å søke rytterkorpset…