Det artiaste æ gjør!

«En hyllest til morgendagens politi».

Publisert Sist oppdatert

«Ja, Gry, når du e klar så e æ klar!»

Den unge politihøgskolestudenten er konsentrert, blikket er rettet forover. Hun nikker, strekker høyre hånd fram og setter på blålyset. Begge hender på rattet, fartsøkningen kommer umiddelbart, og vi er i gang med nok en sekvens i opplæringen for førere av utrykningskjøretøy.

Det er tirsdag i den andre uka på kjørekurset, og foran oss ligger utfordringen: Riksvei 23 fra Lier til Frogn. Det er smalt, korte rette strekninger med bakketopper og krappe svinger. Mye tungtrafikk som skal ta snarveien gjennom Oslofjordtunellen gjør ikke utfordringen mindre.

Hvis ikke læringspunktene, plassering og fartstilpasning er på plass nå, så kan man bare glemme å få til noe samarbeid med de andre trafikantene. Gry har lagt seg ut til venstre, og bruker lyshornet for å få kontakt via speilet med en dansk semitrailer som vi holder på å ta igjen.

Sjåføren er oppmerksom, bremselys kommer på umiddelbart, og han legger den store traileren så nært han kan ut mot autovernet. Samtidig får Gry betalt for plasseringen ved at fører av den første møtende bilen, i en rekke på fem, har bremset helt opp og sørger for at vi får en luke. Gry ligger allerede klar, og glir langs siden av den danske traileren og smetter inn foran fronten på den. Sånn danser vi oss videre. I noen få rolige partier kan vi ha noe større fart, men når bratthenget kommer imot oss i form av tett trafikk i begge kjørefelt, må vi senke farten slik at vi gir de andre trafikantene tid til å hjelpe oss fram.

Vi passerer avkjøringen til Hurum, og vi dukker ned i den mørke Oslofjordtunnelen. Blålysene reflekteres i den mørke tunellveggen og vi føler oss ganske små der vi ligger ved siden av store vogntog på tur inn i Østfold. Gry lar ikke dette påvirke hennes kjøring. Hun kjenner arbeidsoppgavene sine, beholder roen, og lar seg ikke stresse av dårligere sikt og mye tungtrafikk. Vi kommer trygt ut på den andre siden og svinger inn på E6 mot Moss. E6 er plankekjøring i forhold til de utfordringene vi hadde på RV 23.

Mens vi ligger i godt driv i venstre fil og passerer en rekke kjøretøyer, tenker jeg ennå en gang på hvor heldig jeg er.

Tenk å få anledning til å være to uker sammen med unge, motiverte, reflekterte og lærevillige studenter som skal bli morgendagens politi. I samtalene med dem får jeg et innblikk i deres hverdag, tanker om yrket og hva fremtiden vil bringe.

Like før vi kommer til Circle K i Moss, avslutter vi utrykningen, og svinger inn på stasjonsområdet. Under kjøringen har jeg gitt henne små puff i form av støttekommentarer: «Pass på arbeidsavstanden», «ikke så nært», «gå tidligere ut», «hold igjen»…

Gry har hele tiden kommentert sin kjøring, forklart hvordan hun har oppfattet de enkelte situasjoner og hva hennes plan for løsning har vært. Etter en evaluering hvor Gry og «panelet i baksetet» kommenterer kjøreturen, slik at alle får en læringseffekt av turen, bytter vi sjåfør og fortsetter videre mot Sarpsborg hvor vi skal ta lunsj.

Takk til alle kjøreinstruktørene som gjør en kjempeinnsats. Sist, men ikke minst: En stor takk til staben i Stavern og Kongsvinger.