80-årig politiambassadør

I 1935 stiftet politimester Kristian Welhaven, etter initiativ fra blant annet politibetjent Sverre Weinholdt, som også stod bak stiftelsen av Politiidrettsforbundet, Oslo Politiorkester (OPO).

Publisert Sist oppdatert

Etter denne fødselen på Grønland politistasjon kan OPO se tilbake på 80 år som meget god ambassadør for politiet i 2015.

Jubileet markeres med festmiddag på Akershus festning, tradisjonelle spilleoppdrag, jubileumstur til Polen og ikke minst Jubileumskonsert i Ridehuset på Akershus. Dette siste vil jeg skrive noen ord om.

Onsdag den 25. november hadde Oslo Politiorkester (OPO) sin jubileumskonsert på Ridehuset, der Stabsmusikken har sitt konsertlokale. Salen var fullsatt da lederen, Drude Owrenn Fogh, ønsket det store publikum velkommen, og det ble en flott konsert med et spenn i repertoar fra Mozart til nyere musikk. Noe publikum satte stor pris på med stående, taktfast klapping.

Konferansieren, Tore Henning Larsen, ledet oss gjennom programmet med opplysninger og sammen-bindende tekster, men hovedpersonene var selvfølgelig orkesteret med sin dyktige dirigent Ståle Abrahamsen og solister.

«Det var en begivenhet, hvis betydning det ikke er lett å overvurdere det som inntraff den den 17. mai (1936) på balustraden utenfor Møllergaten 19», skrev hovedstadspressen da OPO hadde sin første offentlige opptreden. Da hadde tydeligvis en «salig» Welhaven funnet ut at de hadde «oppnådd en slik dyktighet at det kunne opptrede for et større publikum».

Lite visste han vel at OPO skulle opptre i inn- og utland for et adskillig større publikum, og jeg er viss på at han hadde følt den samme begeistring og stolthet som vi som fikk høre følgende program på Akershus festning:

Innledet med «Symphonic overtyre», James Barnes, fulgt opp med «Mozart hornkonsert Romance og Rondo» med Hanna Strandvold som solist og «Sigurd Jorsalfar» - før Trombonisten, Morten Bentzrød, satte seg på pianokrakken og gav oss en framføring, sammen orkesteret, av «Rhapsody in Blue» som vi sent vil glemme.

Etter pausen ga orkesteret til beste «Musik skal bygges ut av gledje», «Gabriellas Sång», med orkesterets leder som solist, dernest «Rough Ridin» med en innleid solist Tarjei Grimsby på trombone. Samme solist på noen flere verker, blant annet «The Midnight sun never sets», «Kom sommarvijnn», «Gentle» av Frode Thingnæs. En komponist OPO hadde et spesielt forhold til blant annet fordi han komponerte «Norsk Politimarsj» som gave til orkesteret fra Oslo Politiforening.

De to avsluttende numrene var «Bluesette» av T. Thielemans og «Basie» i et arrangement av Øivind Westby. Men publikum ga seg ikke før det fikk høre ekstranummeret, uforglemmelige «Star and Strips».

Med dette programmet viste OPO hvilken utmerket ambassadør det er for politiet.