Merverdiprogrammet, som skal ruste opp IKT i politiet for 2,4 milliarder kroner, kan bli forsinket med et helt år.

Forsinkelse for IT-satsing

Politiet er ennå ikke modent nok til å starte arbeidet med sin IT-revolusjon, konkluderer konsulentrapport.

Publisert Sist oppdatert

Det er bladet Computerworld som skriver dette i sitt siste nummer, som kommer ut i dag.

En konsulentrapport fra Holte Consulting som ble lagt fram før jul, gjør at bremsene må settes på for Politidirektoratets (POD) Merverdiprogram, som skal ruste opp IT-siden i politiet. Prislappen er satt til 2,4 milliarder kroner, og prosjektet skal etter planen starte i 2015 og gå fram til 2021.

Men for å få langsiktig finansiering gjennom statsbudsjettet på et prosjekt i denne størrelsesorden, må prosjektet godkjennes i to runder - først gjennom den såkalte KS1-prosessen, gjennom en vurdering fra et eksternt konsulentmijø.

Deretter kreves KS2-godkjenning før politikerne vil vurdere å bevilge de 2,4 milliardene.

Mangler modenhet

Merverdiprogrammet gikk gjennom KS1-prosessen i 2012, og i konklusjonen lå det bemerkninger og anbefalte tiltak rundt IT-modenheten i politiet, skriver Computerworld.

- Det er blant annet effektene av dette som Holte-rapporten har vurdert. Anbefalingen er at vi ikke er klare til å gå i gang med en KS2-prosess ennå, og det er noe vi forholder oss til, sier IT-direktør Cato Rindal i POD til Computerworld.

I rapporten fra Holte Consulting heter det at etaten mangler «modenheten» for å sette igang KS2-prosessen, og denne anbefales utsatt med et halvt år.

I PODs møtereferat fra gjennomgangen av Holte-rapporten, ble det av møtedeltakerne uttrykt «skuffelse over konklusjonen».

Utsettes ett år?

I verste fall kan en utsettelse på et halvt år føre til at finansieringen ikke kommer på plass i 2015-budsjettet, og at hele prosjektet blir utsatt med ett år.

- I mars/april tas det stilling til om vi kan sette i gang en KS2- prosess. Men ser man på tiden, vil man sannsynligvis ikke nå fristen for statsbudsjettet 2015, altså høsten 2014, sier Rindal til bladet.

Han sier det ikke er en reell frykt for at hele prosjektet utsettes med ett år.

Samtidig konkluderes det i Holte-rapporten at «organisasjonen for å drifte og forvalte nye løsninger fra 2017 ikke er på plass», at «mobiliseringen av organisasjonen ikke har startet» og at «rammeverket for å hente ut gevinster ikke er dokumentert».

- Det er ingen vits å svi av milliarder på IT i en organisasjon som ikke er IT-kompetent – det blir en oppskrift på fiasko. Storstilte investeringer vil alltid bli en flopp fordi politiet ikke har peiling – fra politidirektøren på topp til betjenten på bunnen, sier BI-prosessor Petter Gottschalk i en kommentar til Computerworld.

Powered by Labrador CMS