Statsbudsjettet for 2020 legges fram på Stortinget mandag 7. oktober 2019.

Statsbudsjettet 2020

Dette vet vi om statsbudsjettet

Regjeringen har varslet 350 millioner kroner mer til politiet i 2020. Hva det innebærer, får vi vite når statsbudsjettet legges fram i dag.

Publisert

Statsbudsjettet for 2020 legges fram klokka 10.00 i dag, men tradisjonen tro har Regjeringen gjennom høsten kommet med en rekke «budsjettlekkasjer» - godt timede medieutspill om innholdet i neste års statsbudsjett.

For politiets del, kom de aller fleste «lekkasjene» i et VG-intervju med statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Jøran Kallmyr (Frp) den 4. september.

Der lovet duoen dette:

  • 350 millioner kroner mer til politiet i 2020.
  • 100 millioner kroner til å ansette flere politistudenter i 2020.
  • 80 millioner kroner til styrket etterforskning i politiet.
  • 50 millioner kroner for å sikre helikopterberedskapen.
  • 10 millioner kroner over politibudsjettet til grense- og territorialkontroll.
  • Tilbakeholdte budsjettkutt - såkalt «realisering av gevinst fra politireformen» - på til sammen 53 millioner kroner.

Ingen detaljer

I VG-artikkelen går det imidlertid ikke fram om pengene til å ansette nyutdannede, styrke etterforskningen og sikre helikopterberedskapen, kommer i tillegg til de 350 millionene - eller om det er en spesifisering av hva de 350 millionene skal brukes til. 

I kroner og øre fikk politietaten utbetalt nærmere 900 millioner kroner mer i 2019 enn i 2018. Av 2019-budsjettet går det fram at store deler av dette var bundet opp i pålagte utgifter som etaten ikke kom seg unna.

500 millioner gikk blant annet til å dekke lønnsoppgjøret og den generelle pris- og lønnsveksten, mens 246 millioner var satt av til å ansettelsen av nyutdannede.

Tidligere budsjetter viser at dette er utgifter politiet har hvert eneste år, og etter all sannsynlighet heller ikke slipper unna neste år.

Freder PHS i Stavern

Omtrent på samme tid som utspillet om de 350 millionene - midt i valgkampen - slapp også justisminister Kallmyr en nyhet under et besøk på Politihøgskolen (PHS) i Stavern.

Foran et auditorium fullpakket med politistudenter, og med lokalavisa Østlandsposten til stede, slo Kallmyr fast at det ikke er avgjort om skolens avdeling i Stavern skal legges ned.

PHS har tidligere gjort et vedtak om at bachelorutdanningen i Stavern vil bli nedlagt dersom det kommer et ytterligere nedtrekk i antall politistudenter. Kallmyrs uttalelser kan dermed leses som en indikasjon på at nedtrekket ikke vil bli annonsert i det kommende statsbudsjettet. 

LES OGSÅ: PHS i Stavern fredet for nedleggelse - Men uklart hvor lenge

Vil ikke svare

Etter disse to oppslagene, spurte Politiforum om Justisdepartementet kunne utdype og klargjøre sine egne medieutspill om neste års politiøkonomi og om framtiden til PHS i Stavern.

Det ville ikke departementet.

«Spørsmål i forbindelse med statsbudsjettet 2020 vil kunne bli besvart etter at det er lagt frem for Stortinget (7. oktober)», skrev departementets kommunikasjonsavdeling i to identiske svar på Politiforums separate henvendelser.

I dag får vi vite mer - når statsbudsjettet for 2020 legges fram. 

LES OGSÅ: Vil ikke svare om politimillioner

Varsler kutt i leiekostnader

Et annet medieutspill om det kommende statsbudsjettet som også kan ramme politiet, er kommunal- og moderniseringsminister Monica Mælands (H) lansering av portalen www.statenslokaler.no.

Portalen gir en oversikt over alle statens leiekontrakter, inkludert kostnader og areal - inkludert for politiet. Staten totalt bruker 16,6 milliarder kroner årlig på kontorleie, ifølge medieutspillet i Nettavisen.

Politiets andel er 1,7 millarder kroner - klart mest av alle etater.

Mæland varsler i artikkelen at hun i statsbudsjettet vil legge fram en forventning om at denne oversikten skal muliggjøre besparinger på minst 15 prosent over en tiårsperiode.

Dersom Regjeringen legger ostehøvelprinsippet til grunn, slik det tidligere har blitt gjort med politibudsjettet, tilsvarer dette at budsjettkutt for politiet på rundt 255 millioner kroner det neste tiåret.

Powered by Labrador CMS