Brann ved Trandum i helgen

I helgen skjedde det igjen. Innsatte på Trandum interneringsleir satte fyr på en avdeling og 10 ansatte ble kjørt til legevakt for å bli sjekket for røykskader.

Publisert Sist oppdatert

Det var natt til søndag, like over midnatt, at brannen for alvor tok tak i møbler og vegger på en av avdelingene på asylinternatet ved Gardermoen.

Da brannen skjedde var halvparten av de ansatte på interneringsleiren innleide vektere som ikke hadde fått opplæring i blant annet Brannvern. I 2006 fikk Norge kritikk fra den europeiske torturkomiteen (CPT) for å bruke nettopp vektere på Trandum.

Arbeidstilsynet varslet om stans

Arbeidstilsynet, som flere ganger de siste seks ukene har kommet med pålegg i forhold til driften på Trandum, ble tilkalt. De krevde øyeblikkelig at ledelsen gjorde noe med situasjonen.

- Vi krevde at det bare skulle være ansatte på jobb som hadde fått opplæring i å agere i tråd branninstruks og sikkerhetsinstruks. Vi varslet om at dersom ting ikke gikk i orden så ville vi stenge, sier Jostein Gjerløv, fungerende regiondirektør for Arbeidstilsynet i Østfold og Akershus.

Ifølge Gjerløv gjorde ledelsen noe med situasjonen umiddelbart. De tok vekterne ut av tjeneste og erstattet dem med ansatte som hadde fått nødvendig opplæring. Vekterne får nå opplæring slik at de igjen skal kunne gå inn i tjenesten.

To avdelinger stengt

På grunn av to større branner den siste tiden er nå to av fem avdelinger stengt ved Trandum. En familieavdeling, som Justisminister Knut Storberget så stolt åpnet i februar, er nå ikke lenger bare for familier.

- Denne familieavdelingen er nå todelt på grunn av brannen, sier fungerende leder ved Trandum, Jan-Erik Vika

- Er sikkerhetsrutinene ved Trandum gode nok?

- Ja, denne brannen skyltes ikke svikt i rutinene. Vi har aldri noen 100 prosent garanti for at noen ikke klarer å smugle inn en lighter, sier Vika.

Ifølge Gjerløv ser også Arbeidstilsynet på hendelsen som et arbeidsuhell, og ikke som brudd på sikkerhetsrutiner.

- Dere har nå kommet med pålegg mot Trandum flere ganger de siste seks ukene. Vil dere vurdere sterkere virkemidler?

- Denne saken har ikke vart lengre enn at vi tar i bruk pålegg. Vi vil senere måtte vurdere om vi skal ta i bruk sterkere virkemidler, sier Gjerløv i Arbeidstilsynet.