Når man ikke blir trodd av politiet

- Det er sjelden tårene triller over en bok, men det gjør de her, skriver anmelder Sven Arne Kjepso.

Publisert

Politifolk er stort sett enige om at politifolk gjør en viktig jobb. Det er godt å føle seg viktig. Ulempen med å ha en viktig jobb er dessverre at konsekvensene blir så store de gangene det går galt, og jobben ikke blir utført så godt som den burde.

Saken om åtte år gamle Monika, som i 2011 ble drept på Sotra utenfor Bergen, er kjent for mange av Politiforums lesere. Oppvasken da etterforskningen ble gjenopptatt, boka til varsleren Robin Schaefer og skandalene da detaljer fra etterforskningen og påtalebehandlingen ble kjent, skapte sår i etaten som fortsatt ikke er leget.

Denne boka er historien til Monikas mor, fremført av bistandsadvokat Stig Nilsen og journalist Anne Stoltz. Den beskriver hvordan Monika og moren havnet i Norge, deres hverdagsliv og forbindelsen til drapsmannen.

Videre beskriver den hennes opplevelse av hvordan etterforskningen forløp, fortvilelsen over ikke å bli trodd eller tatt på alvor av politiet og knalltøffe dager i retten da saken omsider kom opp.

 

Fakta

Tittel: Kampen for Monika
Forfatter: Aasa Christine Stoltz og Stig nilsen
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Sider: 223

Historien er beskrevet likefrem, enkelt og direkte.

Historien til en mor som har mistet sitt eneste barn er sterk nok til å stå alene. For sorgen over tapet, og fortvilelsen over svak og tilfeldig etterforskning og påtalebehandling, synes bunnløs og grusom. Det er sjelden tårene triller over en bok, men det gjør de her.

Historien er forferdelig, men alle politifolk bør lese den. Da kan en kanskje åpne døra på gløtt, og få et lite glimt av det ansvaret vi bærer når vi møter publikum i livets dypeste bølgedal.

Powered by Labrador CMS