Bud bærer av Erik J. Stabrun.
Bud bærer av Erik J. Stabrun.

Viktig og nyttig bok om dødsbud

Det er ikke så mange bøker om død og sorg det man blir klokere av, men nå er det kommet en bok som ikke bør gå forbi.

Publisert Sist oppdatert

Bud bærer (Erik J. Stabrun)
Gyldendal Akademisk 2014

Etter 15 år som politiprest i omgang med dødsfall, øser Stabrun av sine kunnskaper. Han deler viktige erfaringer og peker på mulighetene til å leve videre.

I Bud bærer handler det om ulike typer dødsfall man som profesjonell kommer opp i. Det er tungt å lese, men Stabrun har gitt det en god form. Den er full av kliniske eksempler og tar oss med i en prosess de fleste ikke vil møte før vi må, men hvor det kan være nødvendig å ha kunnskaper om emnet. Da står en tryggere i møtet med både livet og døden.

Bud Bærer er konsis og pakker ikke inn døden i vatt, men peker på det som er vanskelig. Foruten å hente stoffet fra sitt yrkesliv, trekker Stabrun inn litterære elementer i form av dikt og henvisninger. Det gjør Bud Bærer til en leseropplevelse.

Boken er lavmælt, men konkret om døden og det å gi dødsbud. Den gir også råd og veiledning til den som står i denne oppgaven. Bud Bærer er personlig Det styrker dens troverdighet. Boken kan trygt anbefales til alle som vil vite mer om noe alle bør vite noe om.

Dobbeltbunnen i tittelen Bud Bærer sier at den som går med dødsbud er budbringer; ikke minst at budet man kommer med skal bære.

Stemmen til både innsatslederen og politietterforskeren kommer frem i boken, og Stabrun beskriver møtet med de pårørende der de befinner seg da budet kom. Det er sterkt.

Fordi emnet død er vanskelig, er det viktig at boken er holdt i et lett språk. Det gjør det enklere å tilegne seg stoffet. Det er en god bok.

Bud Bærer er den eneste boken i sitt slag på norsk. Den bør hilses velkommen som viktig faglitteratur og bør bli å finne på enhver kriminalvakt og i politimannens bokhylle. Bud Bærer er et flott levert arbeid.