Operasjon Gamma

Balansert om gjengkriminalitet

Ståle Økland gir et realistisk bilde av de store utfordringene knyttet til gjengkriminalitet, skriver Sven Arne Kjepso.

Publisert

Ståle Økland har skrevet en bok som heter Operasjon Gamma. Underlaget for boka har han delvis fått gjennom å følge politiets arbeid i Gamma-prosjektet, som var en rettet politiinnsats mot gjengmiljø i Oslo syd. Boka er rykende fersk, og politiets satsning mot Oslo syd pågår fortsatt. Så boka er i hvert fall aktuell.

Heldigvis er den mer enn aktuell. Den er lettlest og velskrevet, og gjennom å hente informasjon fra politi, innbyggere og andre som kan gi ulike synsvinkler på utfordringene knyttet til gjengkriminalitet, har Økland laget en fin liten bok.

En årsak til at jeg liker boka så godt er at Økland på finurlig vis greier å gi et realistisk bilde av de store utfordringene knyttet til gjengkriminalitet, samtidig som han ikke demoniserer en hel bydel. Han peker balansert på typiske dilemmaer knyttet til politiets kontrollvirksomhet; politiinnsats er nødvendig for å avdekke kriminalitet, samtidig som overdreven kontroll av vanlige innbyggere oppleves belastende. På fint vis blir det tydelig at det er et lite fåtall som driver kriminalitet, men så er det slik at det lille fåtallet lager store problemer for de som er i deres nærhet.

Det er bra at det finnes forfattere som Økland. Det finnes kanskje større litteratur, men det er forfriskende at noen greier å skrive om gjengproblematikk uten å henfalle til dumheter som å rope om «svenske tilstander» og «innvandringsflom». Norge er et fredelig land og Oslo er en trygg by, men i forhold til gjengkriminalitet har vi en jobb å gjøre.

 

FAKTA
Operasjon Gamma
Av Ståle Økland
Aschehoug forlag
240 sider
Powered by Labrador CMS