Eva Ragde har utviklet kriminalteknikerfaget, og ble tildelt Politiforums Ærespris i 2017. Nå gur hun ut bok sammen med medforfatter Trude Teige.

BOKANMELDELSE:

En usedvanlig lesverdig bok

Hvert kapittel i denne boka etterlater et emosjonelt avtrykk hos leseren, og en minnes stadig om at virkeligheten faktisk overgår fantasien.

Publisert

Oslo politidistrikts egen Eva Ragde har skrevet bok. Den handler selvsagt om Ragdes spennende erfaringer som kriminaltekniker i hovedstaden gjennom mange år. Medforfatter er Trude Teige, som blant annet er kjent som forfatter av romaner og journalist i TV2.

Fakta

Tittel: På åstedet - jakten på bevisene

Forfattere: Eva Ragde og Trude Teige

Forlag: Aschehoug

Sider: 222

For å gå rett på konklusjonen, så er dette en helt usedvanlig leseverdig bok. Mange politifolk har spennende erfaringer å dele, men få eller ingen norske klarer det så vellykket som Ragde gjør her. Å alliere seg med en profesjonell skribent virker som et smart trekk, for språket i boka flyter lett og uanstrengt. Akkurat slik det skal.

I en lang karriere som Ragdes er det nok fort gjort å gape for høyt når opplevelser skal inn mellom to permer. Det blir mange saker gjennom mange år, og en god del av dem er jo verdt en bok i seg selv. Ragde og Teige gaper ikke for høyt, men går heller i dybden på noen ganske få saker. Sakene spenner fra drap, vold og seksuallovbrudd til terrorhandlingene 22. juli, og er velkjente for mange, men dybden gjør at ukjente perspektiver blir belyst. Det er givende lesning.

Et annet sympatisk trekk med boka er at Ragdes person ikke tar for stor plass. Det er gjennomgående kriminalitetens ofre og dramatikken i sakene som er i fokus, deretter det kriminaltekniske faget og til slutt Ragde og andre politikolleger. Ragde byr på seg selv i akkurat passelig dose, nok til at leseren blir litt kjent med henne, men ikke så mye at det blir dominerende på noen måte.

Alvoret og dramatikken i sakene som omtales kan bli overveldende. Dybden i omtalen gjør at hvert kapittel etterlater et emosjonelt avtrykk hos leseren, og en minnes stadig om at virkeligheten faktisk overgår fantasien. Jeg imponeres av tjenestepersoner som makter/orker/mestrer å stå tett på slike saker over mange år. Skal du lese en «true crime»-bok i år, les denne. Dette er den beste politiboken jeg har lest på svært, svært lenge.

LES OGSÅ: Hun er de dødes stemme

Powered by Labrador CMS