Politimannen Olavi Blomfjord deltok i skuddvekslingen da Flink ble skutt og pågrepet. Han har skrevet bok om hendelsen.
Politimannen Olavi Blomfjord deltok i skuddvekslingen da Flink ble skutt og pågrepet. Han har skrevet bok om hendelsen.

Bokanmeldelse: Pågripelsen av Sveriges verste massemorder

Dette er kanskje den mest interessante politiboken jeg har lest.

Publisert

Mattias Flink sto bak en av Sveriges verste massemord, da han i løpet av 45 minutter skjøt åtte mennesker en fredagsnatt i Falun i 1994. I en intens skuddveksling med to lokale politibetjenter ble Flink skutt og pågrepet. 

En av betjentene som deltok i skuddvekslingen har skrevet bok. Det er kanskje den mest interessante politiboken jeg har lest. 

Olavi Blomfjord er både en uvanlig og vanlig politimann. Han er uvanlig i den forstand at han

er personlig kristen og har deltatt i OL i styrkeløft. Han er vanlig på den måten at han jobber ved en liten politistasjon i en liten by, hvor hverdagen er akkurat like triviell som for de fleste av oss. Dagene fylles av hverdagskriminalitet, og nivået på trening og utstyr er moderat.

Fakta

Tittel: «Det perfekta skottet»

Forfatter: Olavi Blomfjord

Forlag: Sjöbergs forlag, Sverige

Med disse forutsetningene kommer oppdraget om at en trent yrkesoffiser skyter tilfeldige mennesker i Falun en fredagsnatt i juni. Gjerningsmannen er kamuflert, bevæpnet med automatgevær, lokalkjent og har taktisk trening.

Blomfjord finner støtte i sin tro, men det er alminnelig lokalkunnskap, initiativ og godt politiarbeid som gjør at de finner gjerningsmannen raskt og at konfrontasjonen går bra.

Alminnelige politifolk gjør store ting, på tross av brister i trening og utstyr.

Boken handler mye om mordene i Falun, men ikke bare det. Blomfjord reflekterer om sitt yrkesliv og politirollen, og det er svært givende lesning. Han forsvarer ikke alle valg han har tatt, selv når de får fatal utgang.

Jeg tror boken vil være givende lesning for alle med interesse i operativt politiarbeid. Meg bekjent er den ikke utgitt på norsk, men kan bestilles på nettbutikken til forlaget.